15x superslimme tips van een opruimcoach

Door -
opruimtips
©GettyImages
Met kinderen in huis lijkt opruimen soms een straatje zonder eind. Hoop je toch je woning een beetje netjes te houden? Dan kunnen de tips van opruimcoach Nele Colle hopelijk helpen!

15 tips van opruimcoach Nele Colle:

 1. Wie liet de handdoeken op de vloer slingeren? Geef elk gezinslid z’n eigen kleur handdoek en je weet het meteen ;-).
 2. Laat je huisbewoners mee de was sorteren met de hulp van verschillende, duidelijk gelabelde wasmanden (bijvoorbeeld: ondergoed en handdoeken, donkere was, witte was en wol).
 3. Werk met wasnetjes om de sokken te verzamelen: gaan de sokken er met 2 in, dan komen er er ook met 2 uit én je hoeft geen sokken meer samen te zoeken tussen een hele stapel was.
 4. Label de leggers/lades in de kleerkast. Het lijkt overdreven, maar het zorgt ervoor dat iedereen zelf zijn spullen kan terugleggen en terugvinden.
 5. Stop zwem- of sportgerief meteen na het wassen en drogen terug in de zwem- of sporttas.
 6. Maak een ontbijtdoos: in één beweging staat alles op tafel én is alles opnieuw afgeruimd. 
 7. Hoe krijg je je huisgenoten aan het opruimen? Geef zelf het goede voorbeeld en zoek naar een systeem dat voor het hele gezin werkt; dat doet al erg veel.
 8. Laat iedereen een ‘toertje’ maken voor hij gaat slapen. Alles wat nog rondslingert van hem of haar, kan dan opgeruimd worden.
 9. Verlaat geen kamer met lege handen. Ga je de was uithalen? Kijk even of je iets kunt meenemen dat terug mee moet naar de wasplaats. Ga je naar boven? Check dan eerst even wat je nog iets mee kunt nemen.
 10. Creëer een ‘postvak uit‘: zoek een plaats voor alle zaken die je nog moet teruggeven en wegbrengen, zoals ziektebriefjes. Bij voorkeur kies je een plaatsje ergens bij de voordeur of waar jullie het huis het meest verlaten. Denk telkens wanneer je weggaat even na of je iets mee kunt nemen.
 11. Dingen visualiseren helpt enorm: maak dus een gezinsplanner voor taken en activiteiten (liefst op 1 systeem, want hoe minder systemen, hoe duidelijker). Lees hier hoe Nele haar gezinsplanner in elkaar knutselde.
 12. Ga voor eenvoudig en eco: stop een boodschappentas en eventueel wat groenten- en fruitzakjes in je auto en fietstas. Zo heb je altijd iets bij de hand en hoef je niet iedere keer opnieuw een tas aan te schaffen.
 13. Stop al je klantenkaarten in een app als Stocard (voor Android en voor iOS) of myShopi (voor Android en voor iOS): zo heb je ze altijd bij de hand én heb je een minder volle handtas.
 14. Hou ook je boodschappenlijstje bij in een app: denk je aan iets, zet het in de app, en deel dit lijstje met je huisgenoten. Iedereen kan aanvullen wat hij nodig heeft of wanneer hij het laatste uit de voorraad heeft genomen. Zo weet iedereen wat er nodig is op het moment dat hij in de winkel staat. App-tip: Google Keep voor Android – Wunderlist voor iOS.
 15. En last but not least: echt opruimen is ook durven te selecteren en wegdoen wat je niet nodig hebt. Alles wat je in huis haalt, moet je opruimen. Blijf je kopen, dan blijf je ook opruimen. Minder opruimen begint dus bij het inkopen: stel jezelf de vraag ‘heb ik het echt nodig?’ En ‘hoeveel keer zal ik het gebruiken?’

Oefening baart kunst

Sommige van deze tips vragen wat oefening. Geef jezelf – en je huisgenoten – die tijd. Het duurt gemiddeld 60 dagen om je een gewoonte eigen te maken.

Boekentip

JOMO!, of ‘the joy of missing out’ is een boek over rust in je huis door minder spullen (en hoe je er afstand van doet), maar ook over evenwicht in je leven en ruimte in je hoofd.

Koop het hier.

Wil je graag beroep doen op Nele als professionele opruimcoach? Meer info vind je hier.

Meer over opruimen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here