4 signalen dat jouw gezin gestresseerd is & tips om dit te verhelpen

Door -
©iStock
Heeft de illusie van een kalm, harmonieus gezinsleven plaatsgemaakt voor een huis vol frustraties en woedeaanvallen? Troost je, je bent niet alleen.
Het drukke leven heeft vat op iedereen. Aan de hand van deze vier signalen merk je dat ook jouw gezin gestresseerd is. We geven enkele tips om dit te verhelpen.

1. Roepen is het nieuwe praten

Als het volume binnen de vier muren stijgt, is het kans groot dat het stresspeil ook gestegen is. Gestresseerde mensen praten luider en zullen sneller roepen.

Tip: Als je kind tegen je begint te roepen, heb je de reflex om ook zelf luider te gaan praten. Maar het helpt net om zachter te praten, dat zal hem kalmeren. Roep een time-out in en laat hem bedaren. Neem zelf diep adem, geef je kind een knuffel en probeer het rustig uit te praten.

2. Iedereen ligt ‘s nachts wakker

Wie overdag last heeft van stress, kan zich ‘s avonds moeilijk ontspannen, valt moeilijk in slaap en slaapt vaak niet lekker door. En een slaaptekort is ook niet meteen bevorderlijk voor een goed humeur.

Tip: Maak uitgebreid tijd voor het avondritueel zodat je kind tot rust kan komen. Een rustgevend bad met wat badschuim, een mooi verhaaltje en een dikke knuffel doen wonderen.

3. Jullie gaan elkaar uit de weg

Gestresste, chagrijnige mensen zijn niet het leukste gezelschap. Je hebt dan de neiging om elkaar uit de weg te gaan. Jonge kinderen klappen helemaal dicht, oudere kinderen trekken zich terug in hun kamer. Met de ganse familie in het weekend iets samen doen, lijkt plots een opgave.

Tip: Plan een familie-avond. Doe iets leuks samen. Gsm’s en tabletten zijn verboden. Zo geraken jullie minder snel afgeleid en kun je meer genieten van een avondje complete rust.

4. Hoofdpijn hier, buikpijn daar

Hoe oud of jong je ook bent, stress eist zijn tol. Jongere kinderen kunnen klagen over buikpijn en nachtmerries, terwijl oudere kinderen vaak hoofdpijn krijgen.

Tip: Creëer speelse ontspanningsmomenten. Kijk samen naar de wolken en zoek figuren, sluit de ogen en vraag je kind alles in de natuur op te noemen dat rood of blauw is, ga rustig tegenover elkaar zitten – wie het eerst lacht verliest,…

Lees ook:

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here