Als ‘mama, ik haat je’ eigenlijk ‘ik wil niet weg uit de speeltuin’ betekent

Door -
Ik haat je
© Getty Images
'Je bent de stomste papa van de wereld!' Of: 'Mama, ik haat je!' Het zijn uitdrukkingen die bijna elke ouder weleens gehoord heeft. Maar wees gerust: wat je kinderen ook tegen je zeggen, je bent en blijft hun grote held(in)!

Breekt je moeder- of vaderhart als je kind zegt dat je stom bent? Zo’n uitspraak kan je serieus kwetsen. Maar niet getreurd, want kleine kinderen begrijpen meestal niet wat ze precies zeggen. Volgens pedagoog José Sagasser, auteur van ‘De kleine koning(in)’ hebben ze die woorden gewoon ergens opgevangen en apen ze anderen na.

Grenzen aftasten

Uitlatingen als ‘mama, ik haat je’ of ‘papa, wat ben je stom’ worden meestal gedaan uit frustratie. Het heeft dan in se niets te maken met jou als ouder, maar de situatie waarin je kind zich bevindt. Misschien sta je op het punt uit de speeltuin te vertrekken, en wilt je zoon of dochter helemaal niet naar huis?

Al durven kinderen van vier tot zes jaar oud zo’n uitspraken ook doen om je te testen. Gewoon om te kijken hoe je gaat reageren. Het is zo’n levensfase waarin ze grenzen aftasten, om te kijken wat kan en wat niet. Doe daar nog wat stoerdoenerij bovenop, en de woorden rollen zo uit hun mond.

‘Jij bent de liefste’

Maar hoe reageer je als ouder? Sagasser raadt aan om het luchtig te houden. ‘Jij mag dat vinden, maar nu gaan we wel gewoon naar huis’, of ‘ik vind jou de liefste van de wereld!‘ Zo minimaliseer je de impact van zo’n uitlating, waardoor het voor kinderen minder interessant wordt om die woorden te zeggen.

Ga je dieper in op wat er gezegd werd, dan zien ze dat hun uitlatingen heftige reacties uitlokt en dat maakt het des te interessanter. Want negatieve aandacht is ook aandacht. Leren wat je moet negeren, is misschien wel de meest onderschatte vaardigheid van ouders, is wat de Britse psychotherapeut Noel McDermott zegt.

Grenzen stellen

Pas als je kind steeds vaker zo’n uitlatingen doet, moet je grenzen stellen. Geef aan dat je niet luistert als hij of zij zo tegen je praat. Zet je peuter desnoods even op de gang om daar uit te razen. Als je kind weer rustig is, kun je uitleggen waarom je die woorden helemaal niet leuk vindt. Dat kan een manier zijn om een tirade in de toekomst te vermijden.

Bron: De Morgen 

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here