©iStock

13 luierhacks die je al veel eerder had willen weten

Wist je dat je per kind ongeveer 5000 luiers verschoont? Een luier verversen is helaas niet altijd even makkelijk, en soms zelfs een waar drama. Gelukkig zijn er heel wat trucjes die het verversen van een luier een stuk aangenamer maken. Wij zetten de 13 beste luierhacks op een rijtje.

Handige luierhacks

1. Geduld is het sleutelwoord

Geduld en volharding zijn de sleutelwoorden tijdens het luier verversen. Al brult je kindje het hele huis bij elkaar: onverstoorbaar doorgaan (binnen de grenzen van het redelijke natuurlijk). Hoe sneller die pamper ververst is, des te sneller kan er geknuffeld worden en is alles weer vergeten.

2. Kies het juiste rompertje

Rompertjes met een ‘enveloppehals’ zijn, samen met overslagrompertjes, het handigst om uit te trekken als je baby een gezellige luier heeft geproduceerd.

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je billendoekjes, billencrème en de schone luier binnen handbereik hebt. Zorg na iedere verschoonsessie dat je die spullen klaarlegt voor de volgende ronde.

4. Leg een schone luier onder de vieze luier

Leg een schone luier open onder je kindje voordat je hem gaat verschonen. Zo heb je gelijk een nieuwe luier tot je beschikking als je de vieze luier wegtrekt. Let er bij een poepluier wel op dat de schone luier niet vies wordt. Je kunt ook een hydrofiele doek over het luierkussen leggen als je bang bent dat je er een smeerboel van gaat maken.

5. Wees voorbereid op kleine verrassingen

Trek niet meteen de hele luier weg, want op de een of andere manier vinden baby’s niets zo aantrekkelijk als plassen (of poepen) als er geen luier is. Vooral jongetjes hebben weleens de neiging om te plassen zodra de luier open gaat. Om dit te voorkomen, kun je het beste de schaamstreek met een washandje of billendoekje afdekken.

6. Ga lekken tegen

Heb je regelmatig last van lekkende luiers? Het is iets wat je makkelijk vergeet, maar het is belangrijk dat de antilek-flapjes naar buiten gevouwen zitten. Controleer sowieso of alle randen van de luier langs de buitenkant van de billetjes van je kleintje zitten. Grote kans dat je hierna geen last meer hebt van lekkende luiers.

7. Billencrème, het wondermiddel

Op elke luiertafel hoort een potje billencrème of -zalf. Sommige mama’s zweren bij vaseline, nog anderen verkiezen enkel natuurlijke oliën en zalven. Luieruitslag voorkomen én genezen is vaak afhankelijk van billetje tot billetje. Mama-redactrice Celine kan niet zonder haar Naïf billenbalsem terwijl mama-redactrice Charlotte vol lof is over de goede oude Inotyol.

8. Bouw een dammetje

Door de bovenste rand van de luier zowel aan de voor- als achterzijde naar binnen te vouwen, verklein je de kans op een overstroming. Vooral in de eerste maanden is dit een echte aanrader, want dan plast je baby vaker en heeft hij dunnere ontlasting. Het is ook een handige manier om de luier beter op het lijfje van je baby te laten aansluiten als deze nog net iets te groot is.

9. Beentjes in de lucht

De beentjes van je baby kunnen bij het verschonen weleens flink in de weg zitten. Doordat ze alle kanten op vliegen, kan de ontlasting van je kindje zich verder verspreiden dan de luier. Door de beentjes van je baby vast te houden, voorkom je dit en zorg je ervoor dat hij stil(ler) blijft liggen. Let er wel op dat je je baby niet aan zijn enkels omhoog tilt, dat is slecht voor zijn heupen. Het is even oefenen om alles met één hand te doen, maar het is écht de moeite waard.

10. Kies voor wasbare luiers

Iedere baby heeft weleens last van dunne poep. Als een wegwerpluier niet helemaal goed aansluit op je kindje, kan dat een rug vol viezigheid tot gevolg hebben. Wasbare luiers zorgen dat de ontlasting die niet op z’n plek blijft, verderop alsnog door de luier geabsorbeerd wordt. Ideaal dus om de schade beperkt te houden!

11. Haal de kussenhoes weg

Je had ongetwijfeld enkele hoezen voor je verschoonkussen op je geboortelijst gezet, maar vooral tijdens de eerste weken à maanden van je kleintje worden die zodanig snel vuil, dat je ze vaak beter achterwege laat. Als je baby wat ouder is, kan het natuurlijk wel weer. Zorg er natuurlijk wél voor dat je kleintje lekker warm ligt!

12. Investeer in een nachtlampje

Je baby ‘s nachts verschonen hoort er natuurlijk ook bij. Wil je voorkomen dat je kleine schat meteen klaarwakker is? Laat het grote licht in zijn (of jouw) kamer dan uit en kies voor een nachtlampje dat geactiveerd wordt door beweging. Die zijn vaak een pak minder fel, maar ze ziet wel nog waar je mee bezig bent.

13. Zorg voor een afleidingsmanoeuvre

Veel baby’s vinden het helemaal niet leuk om verschoond te worden. Probeer ze daarom af te leiden met wat speelgoed dat je enkel reserveert voor tijdens de pamperwissels. Kies wel voor speeltjes die je makkelijk kunt afwassen; je weet vast wel waarom ;-).

Bron: 24baby.nl

Ook de moeite om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content