© Getty Images

Met deze 10 tips laat je baby wél een boertje

Na fles- of borstvoeding kan het soms uren duren voor je baby zijn boertje laat, en soms komt het zelfs helemaal niet. We geven je tien tips om het makkelijker te laten verlopen!

Waarom moeten baby’s een boertje laten?

Het teveel aan lucht dat door het drink- of eetproces in de maag terechtkomt, kan je ongemakkelijk doen voelen. Een kind of volwassene zal daardoor automatisch een boertje voelen opkomen, maar bij een baby lukt dat meestal nog niet vanzelf. Dat komt onder meer doordat de sluitspier in hun slokdarm nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom help jij je kleintje best een handje.

Naast het feit dat lucht in de maag ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk aanvoelt, vult de lucht de maag ook, waardoor er minder plaats is voor melk. Je kindje zal dus misschien stoppen met drinken zonder dat hij echt genoeg heeft.

Een boertje laten: een leerproces

Een boertje laten is een van de eerste dingen die je baby leert na de geboorte. Maar zo’n boertje komt er niet altijd zonder slag of stoot. Je baby’tje worstelt, wordt rood en voelt zich ongemakkelijk. Dat kan erop wijzen dat hij het teveel aan ingenomen lucht tijdens de maaltijd probeert kwijt te geraken.

Wij geven je tien tips mee om het boertjesproces te vergemakkelijken. De meeste zijn van toepassing op flesvoeding, maar werken ook prima als je borstvoeding geeft.

Dankzij deze tips laat je baby gemakkelijker een boertje

  1. Het kan zijn dat je kindje al een hele tijd zeurt om zijn flesje. Waak erover dat hij dat niet te lang doet, anders hapt hij al heel wat lucht binnen vóór de maaltijd en zal hij zijn melk ook veel te gulzig opdrinken.
  2. Gebruik een speen met lage toevoer of kies een anti-koliek drinkfles. Zo’n speciale fles zorgt ervoor dat er geen extra lucht bij de melk kan.
  3. Rol de papfles tussen je handen nadat je water en melkpoeder gemengd hebt, in plaats van ermee te schudden. Want dat laatste zorgt ervoor dat er te veel lucht in de voeding zit.
  4. Neem in het midden van de maaltijd een korte pauze, zo kan je gulzige baby (en vooral zijn maagje) even tot rust komen. Dat is trouwens ook al een prima moment voor een boertje: je hoeft niet te wachten tot de voeding afgelopen is.
  5. Het hoofdje van je baby moet zich recht voor de fles bevinden, en zijn nekje mag niet te gebogen of gestrekt zijn. Een (voedings)kussen in de holte van je arm kan helpen.
  6. Kantel de fles, zodat de speen altijd volledig met melk gevuld is. Voor de mama’s die borstvoeding geven: zorg ervoor dat het mondje van je baby een groot deel van het tepelhof bedekt. Wist je trouwens dat een baby bij borstvoeding minder lucht binnenkrijgt dan bij flesvoeding?
  7. Zodra je baby verzadigd is, stimuleer je zijn spijsvertering. De meest gebruikte methode is je baby over je schouder houden en zachtjes wrijven over zijn rugje, totdat alle lucht uitgestoten wordt. Geef liever geen schouderklopjes en vermijd schudden.
  8. Zet je baby op je schoot met zijn gezicht naar jou gericht. Spreid zijn armpjes en beweeg ze op en neer, alsof hij vliegt.
  9. Beweeg je baby langzaam naar omhoog en dan weer naar omlaag. De luchtverplaatsing kan ervoor zorgen dat je baby moet boeren.
  10. Als je baby in slaap valt, voordat hij zijn boertje heeft gelaten, hoef je niet te panikeren. Als hij slaapt, is dat meestal een teken van tevredenheid.

Bron: enfant.com

Meer over eten

Partner Content