10 weetjes over… de routine van je baby

Voor je baby is een vaste is een vaste routine noodzakelijk. Slapen, eten, knuffelen en spelen gebeuren best in vaste volgorde. Met de nodige structuur zal je baby zich immers veilig voelen en vertrouwen scheppen in zijn omgeving. Hij leert verbanden leggen tussen oorzaak en gevolg en krijgt verwachtingen over de manier waarop mensen om hem heen leven.

Routine is goed voor mama en baby

 1.  Als je  baby een vaste routine heeft, zal hij als peuter meer zelfvertrouwen hebben en in harmonie met  zichzelf zijn, twee belangrijke pijlers in de intellectuele ontwikkeling. Deze factoren dragen bij tot nieuwe inzichten en creativiteit.
 2. Als je kind op vaste tijdstippen slaapt en jij zijn gewoonten kent, zal je zelf ook beter kunnen genieten.
 3.  Hoe moet je tegelijk jouw dag en die van je baby organiseren? De eerste paar dagen let je op je kind. In korte tijd zal je merken aan de toon van zijn stem en de intensiteit van zijn huilen, of hij moe of hongerig is, of dat hij zich verveelt. Zodra je erachter bent gekomen wanneer  je baby het liefst eet en slaapt zal je uiteraard veel beter kunnen organiseren.

  De routine bij dutjestijd

 4. Als je kindje moet slapen, doe dan de rolluiken naar beneden, zet zijn babyfoon aan en zorg dat hij altijd op dezelfde manier in slaap valt. Volg een zelfgekozen volgorde. Na een paar dagen zal hij dat gewoon zijn, hij zal weten dat wanneer ’het rolgordijn naar beden is’ hij moet slapen. Goed om te weten: je baby heeft misschien een beetje hulp nodig om het verschil tussen dag en nacht te leren kennen. In dat geval kan je de rolluiken naar boven laten en de deur op een kier als hij zijn dagdutje doet. Bij het nachtritueel kan  je extra aandacht aan rust en stilte besteden.

  De routine tijdens het eten

 5. Om de signalen van je hongerige baby te leren herkennen, kan je zachte muziek en een plaats in huis kiezen. Hij zal snel weten welke gebeurtenis op til staat en zich verheugen op zijn maaltijd als hij de muziek hoort. En jij zit op die zelfgekozen, comfortabele stoel.
 6. Als je baby in het begin niet méér drinkt dan een slokje of twee, leg hem dan terug om te slapen, wek hem zachtjes na 20 minuten en moedig hem aan om te drinken. Maaltijden mogen niet langer dan 20 tot 30 minuten duren, dutje niet inbegrepen.
 7. Om meer betekenis te geven aan de routine, aarzel dan niet om alles wat je met hem doet te becommentariëren. We gaan eten”, ” Ik zal je luier veranderen “. Zelfs als hij nog niet begrijpt wat je zegt, zal hij na verloop van tijd herkennen hoe je spreekt en wat je bedoelt.
 8. Goed om te weten: als je een ritueel wil vastleggen, denk dan na over de haalbaarheid ervan op langere termijn. Vandaag de dag valt je baby misschien tegen je aan in slaap, maar denk je dat dat elke nacht mogelijk is? Het is waarschijnlijk verstandig om te kiezen voor een ander slaapritueel.
 9. Je bent vrij om een regel te veranderen, bijvoorbeeld als je je baby een eigen bedje wil geven. Maar houd er wel rekening mee dat je kind op elke verandering onrustig reageert en misschien vaker zal huilen, omdat niet aan zijn verwachtingen wordt voldaan.
 10. Soms geeft je baby zelf aan wanneer hij verandering wil. Hij begint te zeuren, zijn eet- of slaapgedrag wordt plots slechter. Dit kan het geval zijn als je baby een nieuwe stap in zijn ontwikkeling maakt. Samen kunnen jullie dan naar een nieuw ritme zoeken, na een paar dagen is de rust meestal wedergekeerd.

Bron: enfant.com

Lees ook

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content