5 dingen waar iedere mama zich zorgen over maakt

Kopzorgen is wel het laatste wat je als mama kunt gebruiken. Het leven is zo al druk genoeg. Toch hebben we onze gedachten niet altijd onder controle en neemt onze bezorgde kant het over…

Waar mama’s zich zorgen over maken (terwijl dat helemaal niet nodig is)

1. Je bent niet genoeg bezig met het opvoeden van je kinderen

Veel ouders zien opvoeden tegenwoordig als een fulltime job. En dan bedoelen we echt “job”. Ze willen constant bezig zijn met opvoeding, want o wee als je kind iets niet kan wat een ander wel kan. Het gevaar van deze mindset is dat je ook positieve resultaten wil zien van je “werk”: Een gelukkig en gezond kind dat succesvol is. Maar kinderen zijn nu eenmaal onvoorspelbaar en opvoeden loopt nooit precies zoals jij het wil, met als gevolg dat je je als ouder schuldig en slecht gaat voelen omdat je je “job” niet goed doet. Probeer om opvoeden niet te zien als een zware taak, maar laat je gewoon leiden door de liefde voor je kinderen. De rest komt vanzelf wel.

2. Je doet niet genoeg verrijkende dingen met je kinderen

Nee, je moét thuis geen honderduizend knutselwerkjes maken met je kinderen, je moét niet samen koekjes bakken of je moét geen tien boeken per dag voorlezen. De meeste kinderen gaan vanaf 2,5 jaar naar school – en voordien soms naar de crèche – en daar zullen ze genoeg wereldverrijkende dingen bijleren. Natuurlijk kan je thuis ook educatieve spelletjes en dergelijke doen met je kind, maar eigenlijk geniet hij of zij meer van de tijd samen met jou dan van de spelletjes. Geniet dus gewoon van jullie tijd samen zonder de constante drang te hebben om je kind iets bij te leren.

3. Je hebt niet genoeg seks met je man

Stress op het werk, slaaptekort, zorgen voor de kinderen en ook nog het huishouden doen vraagt heel wat energie. Als je uitgeput bent, voel je je als vrouw natuurlijk niet erg sexy, laat staan dat je zin hebt in seks. En dat is oké! Wanneer de kinderen naar school gaan of het op je werk wat beter gaat, zal jullie seksleven wel weer een boost krijgen. Bovendien kun je toch altijd proberen om wat in the mood te komen, zelfs als je geen zin hebt.

LEES OOK: 13 dingen die je moet weten over het moederschap

4. Je huis is niet perfect in orde

Hoe vaak heb je wel niet tegen je bezoekers gezegd: “Let niet op de rommel!”? Er zijn natuurlijk grenzen aan verbonden, maar er is een groot verschil tussen een slordig huis en een vuil huis. Een beetje rommel zoals speelgoed dat rondslingert of boeken en papieren op tafel wijzen erop dat er in je huis wordt geleefd. Afwas van drie weken die nog in de keuken staat en modder op de vloeren is een ander verhaal. Zit je er echt mee in of je huis nu proper is of niet? Vraag dan de mening van een goede vriend(in).

6. Je lichaam

Iedere mama heeft zich ooit al zorgen gemaakt over haar lichaam. En het klinkt cliché, maar niemand haar lichaam is perfect na een zwangerschap. Je bent goed zoals je bent en je moet voor niemand veranderen. Zelfs niet voor je man. De meeste mannen staan er bovendien niet eens bij stil of je bent aangekomen of niet. Bovendien zal een man nooit kritischer zijn over jouw lichaam dan jijzelf. En als je man er toch echt mee inzit dat jij een paar extra kilo’s bent bijgekomen, is hij degene die een probleem heeft en niet jij.

Partner Content