© Shutterstock

5 tips om een positieve ouder te zijn

Iedereen wil zijn kind natuurlijk zo goed mogelijk opvoeden. Toch is dit niet altijd even gemakkelijk. Maar het is belangrijk om positief te blijven. Hoe doe je dit? Zappy Ouders geeft jou vijf tips!

  1. Een kind heeft er nood aan om te spelen. Wees dus niet bang om mee te spelen! Hierdoor worden heel wat belangrijke dingen ontwikkeld zoals de creativiteit, het probleem-oplossend vermogen, de grove en fijne motorische vaardigheden…
  2. Wanneer je met je kind praat, is het belangrijk dat je oogcontact maakt en dat je hem aanraakt. Zorg ervoor dat je kind altijd bij jou terecht kan. Zo ontstaat er een open communicatielijn die ook later stand zal houden.
  3. Maak geen onrealistische verwachtingen. Ieder kind volgt zijn eigen schema. Je hoeft dus niet te panikeren wanneer het niet gaat zoals jij verwacht! Moedig je kind zoveel mogelijk aan. Laat je kind bijvoorbeeld kleuren of spelen met dobbelstenen om de fijne motoriek te stimuleren. Of laat hem liedjes/verhalen verzinnen om het spreken te bevorderen. Laat hem een verhaaltje luidop voorlezen of doe dit zelf. Stelf daarna vragen hierover. Zo moedig je hun leesvaardigheden aan.
  4. Wanneer je wilt dat je kind iets doet, zeg het hem dan op een positieve manier. Je zorgt er ook best voor dat je in deze verwoording zegt wat hij moet doen. Op deze wijze geef je hem een richtlijn in plaats van alleen maar te wijzen op het negatieve. Zeg bijvoorbeeld niet: “Ik struikel altijd over je schoenen omdat jij ze in de gang laat slingeren!” of  “Sla niet met de deuren!”  Zeg liever: “Zet alsjeblieft je schoenen in de kast.” of  “Ik zou het appreciëren als je de deur gewoon toe doet in plaats van ermee te slaan. Dankjewel.”
  5. Als je wilt dat je kind naar jou luistert, zal je zelf het goede voorbeeld moeten stellen. Het is belangrijk om zowel een actieve als empathische luisteraar te zijn. Wat houdt dit in? Wanneer je actief luistert, onderbreek je de verteller niet. Je somt op wat je hebt gehoord en je stelt vragen nadien. Iemand die empathisch luistert, plaatst zichzelf in de situatie van de verteller. Beide luisteraars zijn, zal je relatie met je kind en met andere mensen verbeteren.

LEES OOK

Fotospecial: waarom ouders van nu een beetje overdreven zijn

12 dingen die je als ouder beter niet kunt doen

10 lifehacks die alle ouders nodig hebben

Partner Content