5 tips van oma tegen baby- en mamakwaaltjes

Door -
oma baby
© Getty Images
Als nieuwe mama komt er veel op je af. Denk maar aan krampjes bij je baby of pijnlijke hechtingen na de bevalling. Met deze tips van oma voorkom je al heel wat baby- en mamakwaaltjes.

Tips tegen baby- en mamakwaaltjes

 1. Rode billetjes
  Door wrijving met urine en ontlasting in de luier, kan je baby last krijgen van luieruitslag. Er bestaan honderden crèmes en zalfjes tegen luieruitslag, maar er is ook een goedkopere tip: strooi Maïzena op de rode billetjes. Was eerst de billetjes grondig en strooi er daarna een beetje maiszetmeel op. Na een paar dagen is de uitslag verdwenen.
 2. Krampjes
  Het is normaal dat sommige baby’s last hebben van krampjes. Dat komt omdat hun darmen nog niet volgroeid zijn. Oorzaken? Te veel voeding of lucht tijdens het drinken, of door wat mama eet (bij borstvoeding). Pikant eten of groenten als ui en paprika kunnen krampjes veroorzaken.

Een tip van grootmoeder: drink rooibosthee als je borstvoeding geeft. Het helpt          om krampjes te verminderen én je baby wordt er rustig van.

     Meer gezonde tussendoortjes voor mama’s die borstvoeding geven, vind je hier.

 1. Stuwing
  Zodra je melkproductie op gang komt, komt er meer spanning op je borsten. Een oude tip om de stuwing te verlichten: koolbladeren op je borst leggen. Kneus enkele bladeren kool, zodat het sap vrijkomt en plaats vervolgen een blad rond je borst in je beha.
 2. Gezwollen hechtingen
  Scheurtjes opgelopen tijdens de bevalling? Of ben je misschien geknipt? Dat zorgt ongetwijfeld voor heel wat pijn en ongemak tijdens de eerste weken. Om die pijn te verzachten kun je een boterhamzakje met appelstroop invriezen. Stop het zakje daarna in een vochtabsorberende doek en hou het tegen je hechtingen om te koelen. Appelstroop bevriest niet, dus kun je het gemakkelijk vervormen.
 3. Tepelkloven
  Als je borstvoeding geeft, kun je last krijgen van tepelkloven. Dat zijn kleine, pijnlijke scheurtjes die soms kunnen bloeden. Om dat te voorkomen, is een juiste voedingstechniek belangrijk. Een tip om kloofjes te verzorgen: smeer je tepels in met kokosolie na het voeden. Dat heeft een verzachtende en verzorgende werking.

Meer slimme tips tegen baby- en mamakwaaltjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!