5 vriendschapsvalkuilen voor nieuwe mama’s

Net mama geworden? Dan heb je vast al aan den lijve ondervonden dat er heel wat verandert in je leven. Ook de band met je vrienden en vriendinnen! Dankzij onze tips kan je misverstanden voorkomen én oplossen!

Valkuil 1 – Eén gespreksonderwerp

Sinds je bevallen bent, lijkt ieder gesprek over jouw kind te gaan. Die eerste keer doorslapen, dat eerste tandje, die eerste keer naar de kapper…het is ook allemaal zo belangrijk voor jou. Maar er gebeurt natuurlijk veel meer in de wereld! Probeer er tijdens uitjes met vriendinnen dus op te letten dat je niet enkel de avonturen van jouw kids aan bod laat komen.

Valkuil 2 – Altijd de kids erbij

Je beste vriendin vraagt of je zin hebt om nog eens af te spreken en jij reageert meteen: “Tof, en de kinderen kunnen dan samen spelen.” Misschien wel een leuk idee, want jullie kunnen bijkletsen terwijl de kinderen ravotten, maar niet iedereen vindt het fijn dat je gesprekken om de haverklap onderbroken worden omdat de kids dorst hebben, ruzie maken of zich vervelen. Check daarom altijd op voorhand bij je vriendin of zij een “date” wil met of zonder kinderen erbij.

Valkuil 3 – Klagen à volonté

Mama zijn, het is niet altijd eenvoudig. Slapeloze nachten, je carrière op de sporen houden en tussendoor ook nog de was en de plas regelen…je zou voor minder aan de klaagmuur gaan staan. Maar hou er rekening mee dat je vrienden geen boodschap hebben aan al dat geklaag. Natuurlijk kan je even je hart uitstorten wanneer je hen ziet, maar hou het kort!

Valkuil 4 – Telefoneren met kinderen in de buurt

Wil je snel even je beste vriendin opbellen om bij te praten? Geen goed idee wanneer ook de kinderen in de buurt zijn en om aandacht smeken. Voorkom dat je om de vijf seconden moet zeggen “wacht even…de jongste wil drinken” of “Nee Joris, dat mag je niet doen”. Aan zo’n gesprek heeft je vriendin niets, dus kies je timing goed uit.

Word jij opgebeld op een moment dat het voor jou moeilijk uitkomt? Zeg dat ook eerlijk tegen je vrienden.

Valkuil 5 – Nooit meer op tijd komen

De verzorgingstas vullen met flesjes, je baby nog een propere luier aantrekken en jezelf ook nog verzorgd voor de dag laten komen? Het is niet altijd makkelijk om dat allemaal netjes op tijd klaar te krijgen. Heb je een avondje uit gepland? Of een middagje shoppen met vrienden? Plan dan op voorhand hoeveel tijd je denkt nodig te hebben om alles rond te krijgen. En denk ook vooruit. Die tas kan je grotendeels al de avond op voorhand vullen, jouw outfit én de outfit van je kindje kan je al klaarleggen,… Zo hoeft je vriendin geen half uur alleen op restaurant te zitten voor jij komt opdagen!

Lees ook

Partner Content