6 symptomen van een postpartum depressie

Ongeveer 16% van de vrouwen krijgt na de bevalling te maken met een postpartum of postnatale depressie. Maar wat zijn eigenlijk de symptomen ervan?

Wat is een postpartum depressie?

Een postpartum depressie – of ook wel postnatale depressie genoemd – is een vorm van depressie waar nieuwe mama’s mee te maken kunnen krijgen als gevolg van de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Het is niet hetzelfde als de zogenaamde baby blues, die na een paar dagen verdwijnen, maar brengt ernstige gevolgen met zich mee: vermoeidheid, depressief gevoel, angst of psychose. Denk je last te hebben van een postpartum depressie of herken je onderstaande signalen bij iemand die je kent? Vraag dan zeker raad aan je huisarts of verloskundige.

6 signalen die wijzen op een postpartum depressie

1. Je kan niet rusten terwijl je baby slaapt

Terwijl de meeste moeders ook wat rusten terwijl de baby slaapt, ben jij gewoon veel te angstig om in slaap te vallen.

2. Je geniet niet van het moederschap

Het is volkomen normaal om je een beetje hulpeloos te voelen als je voor de eerste keer thuiskomt met de baby en je bang bent om iets verkeerd te doen. Maar dat mag je er niet van beletten om te genieten van de baby en het moederschap.

3. Je bent overweldigd

Je droomt ervan om de perfecte mama te zijn, maar je vindt alle gebeurtenissen nogal overweldigend. Dat is volkomen normaal, maar het zou geen invloed mogen hebben op jou als persoon.

4. Je bent jezelf niet meer

Vroeger kon je echt genieten van heerlijke maaltijden, maar heb je nu amper nog eetlust. Voor de baby er was deed je ‘s middags wel eens een dutje, maar nu kan je moeilijk de slaap vatten. Sinds je mama bent, voel je je niet meer dezelfde persoon.

5. Je hebt obsessieve, angstige gedachten

Je hebt constant last van angstige gedachten. Bijvoorbeeld: Je denkt constant dat je de baby gaat laten vallen of hem pijn gaat doen. Wees in dit geval alert voor een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD).

6. Je bent prikkelbaar

Je bent snel geïrriteerd en bij de minste opmerking van je partner of ouders ontplof je bijna, vooral wanneer je een dag alleen bent geweest met de baby.

Herken je jezelf hier in? Of merk je bepaalde signalen op bij iemand in je familie- of vriendenkring? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Een postpartum depressie is niets om je voor te schamen, want je bent absoluut niet de enige die met ermee te maken krijgt.

Partner Content