6 tips om moedermelk te bewaren en te ontdooien

Geef je borstvoeding en wil je er even tussenuit? Of moet je weer aan het werk? Dit hoeft zeker niet te betekenen dat je moet stoppen met borstvoeding. Je kunt de moedermelk ook bewaren! Hoe? Deze tips helpen je alvast om de melk juist te bewaren én te ontdooien.

Zo bewaar je het

  • In de koelkast kun je moedermelk 3 tot 6 dagen bewaren. Zet de melk wel nooit in de deur van de koelkast, want dit is de minst koele plaats. Beter is het om de melk achteraan te bewaren.
  • In de diepvries kun je moedermelk langer bewaren: 2 weken in het vriesvak van je koelkast, 3 maanden in een kleine diepvries die je vaak opent en 6 maanden of langer in een grote diepvries (-18°C). Kies ervoor om de melk in te vriezen met diepvrieszakjes die voor maximum ¾ gevuld zijn, melk zet namelijk uit in de diepvries. Moedermelkbewaarzakjes zijn ook een optie. Tip: gebruik een doos waarin je deze zakjes in chronologische volgorde kunt bewaren!

  • Vries ontdooide moedermelk nooit opnieuw in. Het risico op bacteriën is té groot.

Zo ontdooi je het

  • Ontdooi de melk door ze een nacht in de koelkast te leggen.
  • Snel nood aan melk? Plaats de bevroren melk in warm water (bain-marie) zodat die kan ontdooien. In de microgolfoven ontdooien is echter geen goed idee, want dan wordt het goedje snel té heet en bestaat er een risico op verbranding van de mond en de slokdarm van het kindje. Bovendien kunnen er dan belangrijke voedingstoffen verloren gaan. Is het een noodgeval en heb je enkel een magnetron in de buurt? Volg dan de 4 onderstaande stappen:
  1. Zet de microgolfoven op het laagste vermogen.
  2. Verwarm de melk maar heel kort (zo’n dertig seconden).
  3. Probeer de melk halverwege te mengen, en doe dit nogmaals als die op temperatuur is.
  4. Laat het flesje tenslotte een minuut rusten en rol vervolgens het afgesloten flesje tussen de handen om de warmte goed te verdelen.
  • Vind je dat de melk er een beetje raar uitziet na het ontdooien? Maak je maar geen zorgen, dit is heel normaal. Even goed schudden en de vlokken zijn verdwenen.

Beeld diepvrieszakjes: Pinterest 

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content