7 tips om je baby een badje te geven

Door -
baby in bad
Het geven van een babybadje is een teder en ontspannend moment. Maar voor kersverse ouders kan het ook eng lijken. We geven enkele tips om er toch een relaxed moment van te maken!

In bad zonder stress

Dat een babybadje heel wat organisatie vraagt kan je niet ontkennen. Je moet leren om alles meteen bij de hand te hebben en je mag je baby nooit uit het oog verliezen. Ouder worden is dus ook een beetje Superman of Wonder Woman worden. Om een babybadje zonder te veel stress te laten verlopen zijn er enkele eenvoudige regels.

Wacht met het eerste babybadje.

Zolang de vernix, de beschermende laag op een babyhuid, niet verdwenen is geef je beter geen badje. Dit kan enkele dagen duren. Houd wel de omgeving van de navelstreng schoon met ontsmettingsmiddel en was je baby met een washandje en milde zeep zonder hem in het water te dompelen.

Kies voor een aangepast badje.

Zolang je baby niet kan zitten kies je best voor een speciaal badje met rubberen mat zodat je baby niet kan wegglijden. Vanaf dat hij zelf kan zitten kan je hem in een gewoon bad zetten. Vertrouw je dat nog niet helemaal? Zet hem dan in een wasmand in het gewone bad. Dit voorkomt ook nog eens dat het speelgoed wegdrijft.

Laat je baby nooit alleen.

Een baby kan op een milliseconde in slaap vallen of een foute beweging maken. Zorg er dus voor dat ja alles bij de hand hebt zodat je je baby continu in de gaten kan houden en leg alle mogelijke afleiding zoals je smartphone ver uit de buurt.

Houd je baby warm en gehydrateerd.

Van zodra het water begint af te koelen moet je je baby uit het water halen en in een handdoek wikkelen. Smeer je baby in met een hydraterende babyolie of –crème voordat je hem aankleedt.

Laat het badje onmiddellijk leeglopen.

Een ongeluk is snel gebeurd en een actieve baby kan al snel per ongeluk een duik nemen.

Beveilig de badkamer en het babybadje.

Net als in andere kamers houd je de deuren van kasten maar beter gesloten. Stel het water van de boiler op een lagere temperatuur in of zorg ervoor dat je baby niet aan de kranen kan draaien.

Volg een EHBO-cursus.

Beter voorkomen dan genezen. Maar het is ook belangrijk om te weten hoe je moet reageren als er iets fout loopt. Leg ook aan je ouders, babysitters en andere mensen die vaak op je baby passen uit hoe ze het leven van je kindje kunnen redden.

Wil je nog meer tips? Bekijk dan ook  ‘How to: je baby zijn badje geven’ .