75% van de papa’s wil meer tijd voor kinderen

Uit een enquête van de Gezinsbond blijkt dat 3 op 4 vaders meer tijd zou willen voor z’n gezin. Naar aanleiding van Vaderdag komende zondag wil de Gezinsbond dat de overheid en werkgevers ervoor zorgen dat vaders meer aanwezig kunnen zijn thuis.

De enquête werd uitgevoerd door de Gezinsbond en haar Franstalige tegenhanger Ligue des Familles. In totaal werden iets meer dan1.100 werkende ouders (met kinderen jonger dan 20 jaar) ondervraagd.

75% van de vaders wil dus meer tijd met het gezin spenderen, maar omwille van geld, tijd voor zichzelf én imagoschade slagen ze daar niet in. In Vlaanderen haalt maar liefst 60% financiële redenen aan, terwijl in Wallonië dat amper 20% is. Vlaamse mannen hebben dan ook meer schrik dat meer tijd besteden aan de kids hun imago niet ten goede zou komen.

En wat dan met het ouderschapsverlof voor vaders? 50% van de ondervraagde papa's wil dit verlof niet opnemen, maar 90% vind het wel een interessante oplossing.

Toch proberen Belgische papa's hun best te doen:

  • 70% is naar eigen zeggen steeds meer aanwezig tijdens het avondeten
  • 40% haalt de kinderen op van school

Door meer tijd te spenderen aan het gezin vinden vaders dat er meer sfeer is in huis én dat er meer gezag is. Mama's vinden het dan dat het hun relatie ten goede komt en dat de kinderen gelukkiger door het leven gaan.

Partner Content