GettyImages

Een afgeplat hoofdje: wat is het?

Door Celine Werner

Een baby kan te maken krijgen met een afgeplat hoofdje als hij een voorkeurshouding heeft. Wat het precies is, hoe je het kunt voorkomen en welke behandelingen er zijn, kom je hier te weten.

Wat is een afgeplat hoofdje?

Wanneer een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd op dezelfde kant ligt, spreken we over een voorkeurshouding. Dat veroorzaakt het afgeplatte hoofd, aangezien de schedel van zo’n kleintje nog week is. Door de langdurige druk op een bepaalde plek op het hoofd kan die uiteindelijk zichtbaar platter worden.

Er zijn twee verschillende vormen mogelijk: plagiocefalie en brachycefalie. Bij de eerste vorm is er een afplatting aan één kant van het hoofd. Is de afplatting eerder centraal? Dan is er sprake van brachycefalie. Het klinkt allemaal wat eng, maar het heeft géén gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Het heeft wél gevolgen voor de symmetrie van het gezicht: een ongelijke stand van de oren bijvoorbeeld.

Hoe voorkomen?

  • Leg je baby’tje afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts als je hem in bed legt. Heeft je kind al een voorkeur voor een bepaalde kant? Draai het hoofdje dan regelmatig naar de niet-voorkeurszijde.
  • Misschien draait jouw kind z’n hoofd naar die specifieke kant omdat het daar nu eenmaal interessanter is om naar te kijken. Probeer daarom ook de andere zijde visueel aantrekkelijk te maken.
  • Neem je kleintje afwisselend op de linker- of rechterarm tijdens het voeden.
  • Ga bij het verzorgen en verschonen zo staan dat je kind genoodzaakt is om naar de niet-voorkeurskant te draaien om jou te kunnen bewonderen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

  • Wanneer de misvorming sterk uitgesproken is.
  • Wanneer er tijdens de eerste twee maanden geen verbetering is, zelfs al heb je de tips toegepast.
  • Wanneer er bij een baby met afwijkingen op de leeftijd van 4-5 maanden geen zichtbare verbetering is.

Behandeling

Bij de meeste gevallen komt een afplatting vanzelf weer goed. Zeker als je de bovenstaande tips toepast. Als het toch sterk aanwezig blijft, zijn deze opties mogelijk:

  • Om de mobiliteit van het hoofdje en de nekspieren te verbeteren, en de voorkeurshouding te ontmoedigen kan kinesitherapie goede resultaten boeken bij kinderen jonger dan zes maanden.
  • Bij zeldzame gevallen kan een orthese of redressiehelmbehandeling toegepast worden. Over deze behandeling bestaat echter geen consensus en ze wordt nog zelden toegepast, ook omwille van de nadelen (huidproblemen, drukproblemen, overmatig zweten, enzovoort).
  • Bij kinderen met te vroeg gesloten schedelnaden (craniosynostose) kan een kleine operatie nodig zijn.

Bronnen: oudersvannu.nl & gezondheid.be

Nog meer weetjes over je baby:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content