© Getty Images

Goede vraag: waarom stopt mijn kindje alles in zijn mond?

Verdwijnt ook letterlijk alles in het mondje van jouw baby? Het is gelukkig een fase, maar wel eentje waarin je heel oplettend moet zijn. Maar waarom stopt je kindje alles in zijn mond en wat kun je eraan doen?

Ontdek de wereld

Je zult merken dat je baby vanaf een maand of drie vrijwel alles in zijn mondje wilt steken. Dit is namelijk zijn manier om de wereld rondom hem te ontdekken. Op deze leeftijd begint hij meer controle te krijgen over armen en handen, waardoor die grijpgrage handjes meer vastpakken dan je lief is.

Alles in de mond

Eens een voorwerp in het handje is beland, verdwijnt het bliksemsnel naar de mond. Dit is namelijk het deel van zijn lichaam dat op dit moment bijzonder goed ontwikkeld is. In tegenstelling tot de andere zintuigen is het gevoel in en rond de mond extra verfijnd. In de mond heeft je kindje meer zenuwen per millimeter dan eender waar op zijn lichaam. Het zal je dus niet verbazen dat de mond en de tong de ideale instrumenten vormen om alles aan een grondig onderzoek te onderwerpen.

Te beginnen bij zijn eigen vingertjes, waar hij graag op sabbelt. Op het moment dat de andere zintuigen even goed ontwikkeld zijn, zal je kindje deze prefereren. Dit begint meestal als je baby 10 maanden oud is en is helemaal verdwenen op zijn tweede verjaardag.

Extra veiligheidsmaatregelen en tips

Zolang je kindje alles wat hij tegenkomt in zijn mondje stopt, is het heel belangrijk om extra goed op te letten. De kans is namelijk groot dat je kindje iets in zijn mond stopt dat vuil of, erger nog, gevaarlijk is of stikkingsgevaar kan veroorzaken. Extra veiligheidsmaatregelen zijn in deze fase geen overbodige luxe!

Deze tips kunnen vast helpen

  • Laat niets rondslingeren. Voor je de kamer ingaat met je kindje, scan je de ruimte best even om te zien of er geen gevaarlijke dingen binnen het bereik van je kleintje liggen.
  • Kies veilig speelgoed. Dit klinkt evident, maar het is belangrijk om speelgoed aan te bieden dat geschikt is voor de leeftijd van je kindje. Controleer ook altijd of er niets stuk is of los hangt.
  • Koop een bijtring of ander bijtspeelgoed. Ook als de tandjes doorkomen, stopt je kindje graag dingen in zijn mond. Door het kauwen heeft hij tegendruk op het tandvlees en heeft hij minder pijn. Er bestaan tegenwoordig veel leuke bijtspeeltjes en -ringen die je baby vast zullen bekoren en afleiden van dingen die potentieel gevaarlijk zijn.

Bronnen: zwangerenportaal.nl, 24baby.nl

Meer over de ontwikkeling van je kindje:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content