Slaapt je baby beter nadat je bent gaan wandelen?

Is je baby een slechte slaper? Dan moet je misschien eens op wandel gaan. Want een tochtje door de gezonde buitenlucht zou er weleens voor kunnen zorgen dat je spruit daarna als een roosje indommelt.

Eerste hulp bij slechte slapertjes

Als alles goed gaat, zou je pasgeborene nog zo’n 17 tot 18 uur per dag moeten slapen. De luttele uren die nog over zijn, worden meestal in beslag genomen door borst- of flesjesvoeding.

Maar wat als je baby helemaal niet zo goed slaapt? Dan zijn er een aantal zaken die je kunt proberen:

  • Probeer de slaapsignalen van je baby beter te lezen, want als je er op tijd bij bent, raakt hij niet oververmoeid.
  • Gebruik een draagzak of wiegstoel.
  • Maak het niet té stil in huis. Een beetje achtergrondlawaai kan wonderen doen.
  • Verduister de kamer voldoende.

Wat is de juiste oplossing voor je kind? Dat is een beetje trial and error, want elk kind is natuurlijk anders. Kijk goed naar wat je baby nodig heeft en waar hij blij/niet blij van wordt.

Trek eens naar buiten

Nog een wondermiddeltje bij slechte slapertjes? Een fikse wandeling in de buitenlucht. Net als bij volwassenen zou een portie gezonde lucht er volgens sommige onderzoeken voor zorgen dat baby’tjes daarna net iets langer en dieper slapen. Niet alleen de luchtkwaliteit zelf kan een positief effect hebben op het slaapritme van je baby, ook omgevingsfactoren kunnen een handje helpen.

De kans dat je kleintje al indommelt terwijl je nog aan het wandelen bent, is groot: ook het wiegende effect van een buggy die rijdt, helpt sommige kinderen immers al om de slaap te vatten. Daarnaast kunnen ook de natuurlijke geluiden – zoals de wind en de zingende vogeltjes – een rustgevend effect hebben op je baby.

Nog een stap verder: buiten slapen?

Erg veel wetenschappelijke bewijsvoering voor de positieve effecten van de buitenlucht op het systeem van je baby is er nog niet. Veel moeders die deze huis-, tuin- en keuken-techniek op basis van ‘eigen ondervinding’ kunnen onderschrijven dan weer wel.

Vooral in Scandinavische landen zijn jonge ouders overtuigd van het heilzame effect dat de gezonde buitenlucht op een baby heeft. Dat geloof in de kracht van de natuur gaat zelfs zo ver dat ze ook de baby effectief te slapen leggen in openlucht. In plaats van binnen in een wieg of park, ligt de baby er dan in een speciaal daarvoor ontworpen buitenslaaphuisjes. Meestal op het terras of iets verder in de tuin, maar wel altijd op een veilige afstand van mama en papa.

NOG MEER VOORDELEN VAN BUITEN SLAPEN

Naast een gunstig effect op het slaapritme van je baby, zijn Finnen, Noren en Denen ervan overtuigd dat ‘buiten slapen’ nog meer voordelen heeft:

  • Zo zou het onder meer goed zijn voor de gezondheid van je baby, omdat hij buiten meer vitamine D opdoet. Dat is voor de weerstand van je kindje en ondersteunt de ontwikkeling van zijn botten en tandjes.
  • Ook als je baby last heeft van astma, allergieën of luchtweginfecties kan buiten slapen een goede oplossing zijn, want in de buitenlucht zitten veel minder schadelijke of vervuilende stoffen in de lucht dan binnen. Hierdoor gaat de buitenlucht ook veel minder op het systeem van je baby werken.
  • Kinderen die buiten slapen, zouden over het algemeen dieper slapen: uit een Fins onderzoek uit 2008 blijkt dat kinderen, die in een rustige buitenomgeving met schone lucht en bij temperaturen tussen -17 en + 5 °C slapen, doorgaans beter en langer slapen. Op voorwaarde dat ze goed zijn aangekleed. De geobserveerde kinderen die buiten een dutje deden sliepen gemiddeld zo’n 1,5 tot 3 uur, terwijl de kinderen die binnen sliepen maar 1 tot 2 uur ingedommeld bleven.

Je baby buiten te slapen leggen kan volgens deze onderzoeken vanaf een leeftijd van ongeveer 2 weken tot 2 jaar.

Hoe zo’n slaaphuisje er precies uitziet, waarop je als ouder moet letten als je het wilt proberen en hoe warm je je kindje moet aankleden? Dat lees je in dit artikel: ‘Buiten slapen voor baby’s: wat zijn de voordelen?’ 

Buiten slapen voor baby’s: een paar bedenkingen

Hoewel de Scandinaviërs inmiddels prat gaan op deze natuurlijke techniek om hun kinderen te slapen te leggen, is niet iedereen ervan overtuigd dat het helemaal onschuldig is. De kritiek die het vaakst terugkomt? Dat de theorie voorlopig nog onvoldoende gestaafd wordt door wetenschappelijke bewijzen.

De voornaamste redenen om toch twee keer na te denken voor je je kind effectief laat slapen in openlucht:

  • Wat met wiegendood? Om alle risico’s te vermijden, raadt men jonge ouders meestal aan hun baby de eerste zes maanden altijd in hun aanwezigheid te laten slapen. Wie z’n kind buiten te slapen legt, heeft toch net iets minder controle.
  • Ook baby’s zelf vinden het fijn om in die allereerste maanden buiten de baarmoeder nog dicht bij hun ouders in de buurt te zijn. En dat is logisch ook: ze moeten immers nog wennen aan de drukke buitenwereld. De nabijheid van mama en papa zorgt er doorgaans ook voor dat een baby zich veilig voelt. Dat is dan weer erg belangrijk voor de hechtingsontwikkeling van je kind.
  • Bij een baby die buiten te slapen ligt, is de kans groter dat er eventuele voedingssignalen gemist worden.

Meer lezen over slapen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content