Baby geboren uit buitenbaarmoederlijke zwangerschap
De 34-jarige Australische Meera Thangarajah (foto) is vorige week bevallen van een meisje, Durga, na een voldragen buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Normaal vindt de bevruchting plaats in de eileider of tuba of net daarbuiten bij de eierstok (in het ovarium), daarna gaat het embryo zich verder delen en in die dagen wordt het getransporteerd naar de baarmoederholte (uterus). Als de innesteling plaats vindt in de tuba ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit kan zeer gevaarlijk zijn daar de gebieden buiten de baarmoeder niet gemaakt zijn om een groeiende vrucht te herbergen. (Bron: Wikpedia)
Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen eindigen meestal in een miskraam of in vroegtijdige zwangerschapsonderbreking, omdat het risico voor de moeder te groot is.
In het geval van Meera Thangarajah ontdekten dokters pas dat het om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ging toen ze een keizersnede uitvoerden. De symptomen van buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn normaal gezien hevige pijn en bloedingen in de eerste weken na de bevruchting, maar Thangarajah had nergens last van gehad, en op de prenatale scans was ook niets abnormaals te zien.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen komen voor in 1 tot 2 procent van de gevallen, en slechts in 0,5% nestelt de baby zich in één van de eileiders. En toch werd Durga geboren na 38 weken zwangerschap. Ze woog 2,8 kg. De wand van de eileider was zo dun en broos geworden, dat je de haartjes van de baby er door kon zien.