©GettyImages

Babykleertjes kopen? Enkele praktische tips

Baby’s groeien in het begin als kool. Het laatste wat je wilt is dat je een lade vol hebt met te kleine babykleertjes. Maar hoeveel stuks koop je dan wel? In welke maat? En waarop let je dan best bij de aankoop? Enkele praktische tips!

Hoeveel kleertjes heeft je baby nodig?

We geven het toe: tijdens je zwangerschap is het moeilijk om niet helemaal los te gaan in die overvloed aan schattige babykleertjes. Maar hou je in, je baby groeit zo ontzettend snel. In de kraamperiode krijg je waarschijnlijk nog heel wat kleertjes als geboortecadeau. Het zou jammer zijn dat je zoveel kleertjes hebt, dat je kindje niet eens alles kan dragen.

Voor de eerste weken is het wel verstandig om minimaal de volgende babykleding in huis te hebben:

  • 6x rompertjes
  • 6x kledingsetjes
  • 4 paar sokjes
  • 1 jasje of vestje
  • 2 katoenen mutsjes

Hoe zit het met de maten?

De meeste pasgeboren baby’s hebben kledingmaat 50. Koop niet te veel babykleertjes in deze maat. Sommige baby’s zijn bij de geboorte al te groot voor deze maat en hebben al meteen een maat 56 nodig. Baby’s die te vroeg geboren zijn of kleiner dan gemiddeld zijn, passen in een maat 48.

Iedere baby is natuurlijk anders en elk kledingmerk heeft zijn eigen maatvoering. Houd daarom altijd in gedachte dat de maatgeving slechts een indicatie is en kan verschillen per merk.

Winter- of zomerbaby?

Houd rekening met het seizoen waarin je baby geboren wordt. Ben je in de zomer uitgerekend? Koop dan zomerkleding in de kleinste maten. Beval je in de winter? Dan is een rompertje met lange mouw fijner.

Koop niet te veel specifieke zomer- of winterkleding op de groei. Je weet namelijk nooit wanneer je baby welke maat nodig heeft.

Kies voor natuurlijke materialen

Kies voor natuurlijke materialen als katoen, wol en badstof. Polyester ademt niet en is daardoor minder prettig voor je baby.

Babykleding moet vooral comfortabel zijn…

Pasgeboren baby’s liggen vrijwel de hele dag in een wieg, box of wagen. Comfortabele, zachte kleertjes zonder al te veel naden zijn daarom fijn. Zorg dat er zo min mogelijk naden en frutsels op de rug zitten. Ook een trui met capuchon kun je beter vermijden. Het staat stoer, maar zo’n bobbel in zijn nek ligt toch niet zo aangenaam.

…en makkelijk aan- en uit te doen

De luier van een pasgeboren baby moet vaak vervangen worden. Heel vaak. Een badstoffen jogging is dan veel makkelijker aan- en uit te trekken dan een stugge jeans. Een sluiting aan de onderzijde is erg praktisch zodat je bij het verwisselen van de luiers hem niet helemaal hoeft uit te kleden.

Veel shirtjes en truien hebben knoopjes aan de hals. Deze doe je open zodat je de bovenkleding makkelijk over het hoofdje krijgt, en doe je dicht zodat de kleding goed blijft zitten. Een overslagromper is ook ideaal!

Lees ook: Waarom je nieuwe babykleertjes best eerst wast

Kleding moet veilig zijn

Babykleding moet veilig zijn. Vermijd daarom:

  • koordjes bij de nek, zoals bij jassen of sweatshirts met capuchon.
  • touwtjes ter hoogte van de taille
  • kleine onderdelen die los kunnen raken (denk aan knopen, ritsen en decoratieve applicaties zoals strikjes en kraaltjes)

Meer shoppingsadvies voor zwangere dames:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

Partner Content