Babymassage: tips voor een ontspannend moment

Massage is heus niet alleen voor volwassenen bedoeld. Integendeel: ook baby’s genieten ervan. Bovendien is zo’n babymassage voor jou en je kindje een moment van gezellig samenzijn. Ontdek hoe je je kleintje (en jezelf) tot rust brengt met een paar ‘knuffelkneepjes’.

Babymassage: advies van een expert

Een massage krijgen werkt ontspannend. Ook bij baby’s. Maar hoe begin je aan een babymassage? En wat heb je nodig? Linda Reinhardt, verpleegkundige en eigenaar van Allerliefst Babyconsulent geeft advies

 1. Babymassage, wat is dat eigenlijk?

  Linda: “Een babymassage bestaat, net als een gewone massage, uit aanrakingen en het uitoefenen van lichte druk op de huid. Uiteraard zorg je ervoor dat de masserende bewegingen bij een baby veel zachter zijn en geef je amper druk. Waar een massage normaal bedoeld is om spieren soepel te krijgen en de doorbloeding te bevorderen, geldt dat bij een babymassage minder.”

 2. Vinden alle baby’s het fijn?

  Linda: “De praktijk laat zien dat bijna alle baby’s een massage prettig vinden. Er zijn natuurlijk ook momenten dat je baby niet kan genieten van een massage. Wanneer hij pijn heeft, bijvoorbeeld. Je kunt aan je kind zien dat hij het waardeert als hij zijn handjes opent en jou volgt in wat je doet. Dat zijn tekenen dat hij ontspannen is. Is hij juist heel druk tijdens de massage of huilt hij, dan is het duidelijk geen goed moment. Luister dan naar je kind. Stop met de massage en probeer het later nog eens.”

 3. Moet je een cursus volgen?

  Linda: “Nee, dat hoeft niet per se. Zolang je niet te hard masseert en goed let op de signalen die je baby geeft, zoals huilen/verkrampen of juist ontspannen/lachen, kun je eigenlijk niets verkeerd doen. Aanraking is namelijk voor alle baby’s goed.

  Je kunt natuurlijk wel een cursus volgen waarin je samen met andere moeders, of alleen in een privéles, verschillende technieken krijgt aangeleerd. Tijdens zo’n cursus bouwen we de massagetechnieken rustig op. Elke week komt er een lichaamsdeel bij. We beginnen bij de romp en eindigen bij het hoofd. In mijn praktijk merk ik vaak dat baby’s het niet fijn vinden om tijdens de allereerste keer in het gezicht te worden aangeraakt, daarom doen we het hoofd als laatste.”

 4. Waar kan ik thuis rekening mee houden?

  Linda: “Masseer je baby altijd in een rustige omgeving waar alleen jij en je kind zijn. Masseer niet meteen voor of na een voeding. Het beste moment is 45 minuten voor of na het drinken, zodat je baby daarna lekker kan slapen. Zorg ervoor dat het warm is in de kamer, ongeveer 23 graden, en dat je alles binnen handbereik hebt, zoals een luier, hydrofiele doek en kleding. Je kunt ook nog rustige muziek opzetten voor een ontspannen sfeer. Het klassieke genre doet het bij baby’s altijd goed. Let er tot slot op dat je zélf ontspannen bent als je je kind masseert, want je geeft gevoelens door. Ben je gehaast of verdrietig, kies dan liever een ander moment.”

 5. Waarom is het goed voor je baby?

  Linda: “Babymassage is vooral een liefdevolle manier om je baby te leren kennen. Je ziet de reactie van je kind op jouw aanraking en leert zo waar hij behoefte aan heeft. Het helpt ook om jullie band te versterken, door middel van het huid-op-huidcontact. Wanneer je kind wat langer in het ziekenhuis heeft gelegen en nog niet veel bij de moeder is geweest, helpt babymassage bij de hechting. Ook vaders ervaren dat zo. Via de aanrakingen geef je warmte en geborgenheid aan je kind. Daardoor voelt je baby zich geliefd en is hij eerder geneigd op te groeien tot een stabiel, evenwichtig mens. Ook heeft babymassage een ontspannende werking waardoor je kind lekkerder slaapt en minder huilt. Daarnaast blijkt het een goed middel tegen krampjes. De tegendruk op de buik verzacht de pijn.”

Bron: Zappy Ouders Dec/Jan 2016

Meer verwennerij:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content