Baby’s eerste tandjes

Door -
eerste tandjes baby
Als je baby zijn eerste tandjes krijgt is dat natuurlijk een enorme gebeurtenis. Kwijlen, kluiven op alles wat hem voor de mond komt, en jengelen wijzen erop dat dit belangrijke moment in zicht komt.

Mijn baby krijgt zijn eerste tandjes, wat nu?

Als je met je vinger het mondje van de baby aftast, kun je in het midden van de onder- of bovenkaak vaak de tand in kwestie in de vorm van een bobbel aan voelen komen. Tegelijkertijd heeft je baby soms een hogere temperatuur of koorts. Alles bij elkaar is er dus ook even sprake van een kwaal.

Onze 3 tips

Balsem voor het tandvlees
Een middel om het brandende gevoel in het babymondje wat te verzachten is tandvleesbalsem. Het werkt verkoelend en houdt het tandvlees elastisch. Daardoor kan dit de druk van het doorkomende tandje beter aan. Je neemt een beetje balsem op de vinger en masseert zachtjes het tandvlees.

Kapotte billetjes
Vaak hebben kindjes als ze tanden gaan krijgen niet alleen last van hun mond, maar ook van hun billetjes. Ze produceren veel zuurdere ontlasting dan normaal, waardoor de huid wordt aangetast. Zodra de billetjes een beetje rood uitzien, kan je met elke verschoning een stevig laagje billenbalsem smeren. Zo voorkom je dat de huid open komt te liggen.

Tandjes poetsen
Zodra je kindje tandjes krijgt, is het belangrijk deze schoon te houden. Je kunt al in een vroeg stadium beginnen met een zacht borsteltje de tandjes te poetsen. In het begin is het niet nodig daar tandpasta bij te gebruiken. Als het kindje ouder wordt, kun je de tandjes poetsen met speciale kindertandpasta.

LEES OOK: Hoe verzorg ik de eerste tandjes van mijn baby?