Baby’s en spiegels

Geen ijdele dame, maar een klein kindje dat in de spiegel kijkt. Verwonderd, en geïnteresseerd. Wat een reflectie al niet kan doen voor de ontwikkeling van een baby .

Je zal vast al gemerkt hebben dat jouw baby graag in de spiegelkijkt. Zijn sociale ontwikkelingkomt op gang en hij zal interesse krijgen in 'anderen'. Dat wil dus ook zeggen, die andere baby in de spiegel. Hij zal de spiegel gaan aanraken en er zelfs naar lachen.

In de periode tussen 12 en 18 maanden gaan baby's zichzelf ook herkennen in de spiegel. Ze kijken dan echt naar zichzelf. Dit is erg interessant voor het kind omdat hij zichzelf ook zo kan gaan ontdekken.

Als ouder kan je dat stimuleren door voor de spiegel met hem te spelen. Je kan hem dingen aandoen voor de spiegel, zijn haartjes borstelen of met hem gekke gezichten trekken. Zodra het kind zichzelf dan aanraakt en voelt dat hij diegene is met het mustje op of de kralen aan, zal hij weten dat hij dit is.

Vanaf dat je kind dit door heeft gaat hij heel erg veel plezier hebben van in de spiegel kijken. Het is heel fijn als je hem een grote (veilige!) spiegelgeeft voor in zijn parkje, of op zijn speelmat. Hij zal zichzelf dan regelmatig 'opzoeken'.

Meer info vind je in het boek Inspelen op baby's en peuters. Auteur : M. Riksen

Partner Content