Hoe verzorg ik de eerste tandjes van mijn baby?

Vanaf welke leeftijd begin je met tandenpoetsen bij kleine kinderen? Hoe verzorg ik de mond van mijn baby? Wij beantwoorden al je vragen!

Vanaf welke leeftijd begin je met tandenpoetsen bij kleine kinderen?

Begin met poetsen zodra de eerste tandjes zijn doorgekomen. Gebruik een zachte tandenborstel en een speciale tandpasta voor kleine kinderen. Gebruik tot de leeftijd van 5 jaar een peutertandpasta met 500-700 ppm fluoride. Vanaf 5 jaar en ouder gebruik je best een tandpasta van 1000-1500 ppm fluoride.

Mijn baby krijgt z’n eerste tandjes. Wat kan ik doen om irritatie te verminderen?

Typische voorbeelden van irritatie zijn: op de vingers of op andere dingen bijten , meer speekselproductie dan anders, gebrek aan eetlust of moeilijk doen over eten, geïrriteerd tandvlees en rode vlekjes op de wangen waar de tandjes doorkomen. Je kan de irritatie verminderen door met een propere vinger het tandvlees van je kind te masseren of om een bijtring te geven. Deze mag koud zijn, maar zeker niet bevroren. Niet elk kindje heeft irritatie bij het doorkomen van de eerste tandjes.

Gebruik ik al tandpasta om de eerste tandjes te poetsen?

  • 0 – 1 jaar, vanaf de doorbraak: 1 x per dag poetsen met peutertandpasta (500-700 ppm fluoride)
  • 2 – 4 jaar: 2 x per dag poetsen met kindertandpasta (500-750 ppm fluoride)
  • 5 jaar en ouder: 2 x per dag poetsen met gewone tandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride)

Mijn kind slikt alle tandpasta in… moet ik me hier zorgen over maken?

Kleine kinderen tot de leeftijd van 5 jaar kunnen veel tandpasta inslikken. Gebruik dus tot deze leeftijd een peutertandpasta met 500-750 ppm fuoride. Daarna dus voor kinderen vanaf 5 jaar en ouder gebruik je best een tandpasta van 1000-1500 ppm fluoride. Indien je deze richtlijn volgt kan het geen kwaad indien je kind de tandpasta inslikt. Gebruik ook niet teveel tandpasta, sowieso is een erwtje tandpasta voldoende.

Partner Content