Joepie, het is badtijd! Zo maak je er een zalig moment van voor je baby

badtijd
©Gettyimages
Lekker baden, goed verzorgen en nog een zalige massage voor je mini-me: in drie stappen zorgt dat verzorgingsmomentje voor een blije baby!

Stap 1: In bad

Van kop tot teen
Is je kleintje helemaal ontspannen? Laat het rustig verder relaxen terwijl je het hoofdje en nekje met je hand of onderarm ondersteunt. Met een washandje en een milde waslotion of -crème was je dan met je andere hand het lijfje. De zones die het meeste aandacht nodig hebben, zijn de huidplooitjes: hals, oksels, navel, liezen, billetjes en plasser of spleetje. Begin aan het nekje en zeep je kleintje in naar beneden toe. Spoel daarna goed af.

Haartjes wassen!
Maak het hoofdje nat met een washandje en masseer daarna een beetje milde babyshampoo zachtjes in; je hebt maar een heel klein beetje nodig. Spoel het schuim weg door met je hand beetje bij beetje water te scheppen over het hoofdje, of gebruik een kannetje of een bekertje als je dat handiger vindt.

Tips:

  • Schrob niet te hard, want babyhuidjes zijn teer. Dep liever zachtjes, en veeg met je washandje door de plooitjes.
  • Het gezichtje van je baby was je liever niet in bad, maar maak je schoon met een vochtig washandje zonder zeep of met zacht reinigingswater.
  • Laat je baby geen seconde alleen, een laagje van 5 centimeter is al niet meer veilig in bad.

Stap 2: Verzorgen

Uit bad? Droog je kleintje af met een zachte handdoek en wrijf niet, maar dep. Begin bij het afdrogen altijd met het hoofdje, daar verliest je kind het meeste warmte. Afgedroogd en wel? Sommige zones hebben nog een beetje extra zorg nodig voor je je kleintje z’n pyjama aantrekt.

  • Heeft je baby last van melkkorstjes, masseer z’n hoofdhuid dan met een zachte amandelolie. Die weekt de korstjes in alle zachtheid los, zo zullen ze afvallen zonder dat je wondjes of irritaties krijgt.
  • Gezonde zachte billetjes hebben genoeg aan af en toe een preventieve luiercrème, maar als ze rood of schraal zijn, is een goede luierzalf die ze afdekt, beschermt en herstelt een echte must.
  • Gebruik nooit of te nimmer oorstokjes voor volwassenen, ze kunnen onherstelbare schade veroorzaken. Gebruik alleen wattenstaafjes die speciaal voor baby’s ontwikkeld zijn.
  • Soms zijn de oogjes wat ontstoken, vaak als je baby verkouden is. Reinig ze met een watje of steriel gaasje met wat fysiologisch water. Veeg van de buitenste ooghoek naar de binnenste, richting neusje.
  • In het begin is het best eng, dat naveltje verzorgen. Het navelstompje valt er na een dag of acht vanzelf af. Maak het naveltje na het badje even schoon met een watje met steriel water en zorg dat het naveltje goed droog is.
  • De eerste tijd hoef je de nagels van je kleintje nog niet te knippen, dat mag pas vanaf een week of 12. Gebruik een speciaal nagelschaartje met stompe punten, spreid de vingertjes of teentjes een voor een, en duw het vingertopje een beetje terug. Knip zeker niet te kort, om ontstoken nagelriempjes te voorkomen.

Lekker zacht voor je kleintje
Op zoek naar zachte handdoeken en washandjes of een handige badcapeTimboo is een Belgisch merk, waarvan alle producten gemaakt zijn uit 90% bamboetextiel. Bamboetextiel is duurzaam materiaal en heeft heel wat positieve kenmerken. Bamboe groeit ontzettend snel op een natuurlijke wijze, er moeten dus geen pesticiden of meststoffen gebruikt worden om het snel te laten groeien. Wist je trouwens dat bamboe van nature antibacterieel is en dat de stof 60% meer vocht absorbeert dan katoen? Bovendien zorgt de ronde structuur van bamboe ervoor dat alle producten van dit merk heel luchtig, comfortabel en superzacht aanvoelen op de babyhuid.

badtijd

badtijd

Stap 3: Masseren

Een zachte massage met babyolie of een zachte hydraterende lichaamsmelk is zalig voor je kleintje. Babymassage is niet alleen een efficiënte manier om ongemakjes zoals darmkrampen of obstipatie te verminderen, maar echt een manier om contact te maken en te communiceren met je baby. Je stimuleert er de emotionele, neurologische motorische ontwikkeling van je kind mee.

Moeilijk is het niet: zorg voor de goede omstandigheden — een warme kamer, een comfortabele plek voor jou en je kleintje, zachte handdoeken en een zachte olie of melk. Verwarm die even voor in je handen en maak zachte, strijkende bewegingen, terwijl je tegen je kleintje babbelt.

Fijne bad- en bijtspeeltjes

Heeft je kindje last van doorkomende tandjes? Dan komt dit ontzettend leuke bad- en bijtspeeltje als geroepen! De watermeloen is gemaakt van 100% natuurlijk rubber en is met de hand geschilderd met natuurlijke kleurstoffen.

badtijd

€ 15,50 – Te koop bij thelittleones.be

Deze Tikiri dino is om op te bijten en om mee in bad te nemen. Een speeltje van 100% natuurlijk rubber, plantaardig gekleurd en eerlijk geproduceerd. Leuk weetje: de vulling is gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Er zitten ook geen gaatjes in het speeltje waardoor er dus geen vocht in kan komen.

€ 12,50 – Te koop bij blabloom.com

Bron: galenco.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!