© Getty Images

Je huisdier voorbereiden op de komst van de baby

Een ideaal gezinnetje, daar hoort vaak ook een huisdier bij. Huisdieren en kinderen kunnen beste maatjes worden, maar een goede voorbereiding is cruciaal. Zo bereid je je viervoeter het best voor op de komst van je baby.

Tijdens je zwangerschap

Tijd voor een grondige check-up

Nu de baby er bijna is, kan een grondige controle van je huisdier geen kwaad. Neem je hond of kat mee naar de dierenarts voor een check-up en zorg ervoor dat je favoriete viervoeter alle nodige vaccinaties heeft gekregen. Niet enkel een goede gezondheid is belangrijk, ook goed gedrag is cruciaal met een baby’tje in huis. Heeft je huisdier gedragsproblemen? Dan is het nu tijd voor actie!

Een eigen plekje

Je baby krijgt een eigen kamertje, maar ook je huisdier heeft nood aan een eigen plekje in huis. Geef je hond een hoekje waar z’n mand staat en z’n speelgoed ligt en zorg ervoor dat de baby er niet komt. Katten houden van echt knusse plekjes waar ze languit kunnen chillen. Liefst eentje waar het warm is, een beetje zonlicht binnenvalt en er wat te zien is. De vensterbank is een prima optie, maar ook een mandje om aan de verwarming te hangen, vinden ze super.

Nieuwe regels?

Komen er nieuwe regels voor je huisdier eens de baby er is? Voer ze dan zo snel mogelijk in zodat je hond of kat de tijd heeft om eraan te wennen. Je kunt tijdens je zwangerschap ook oefenen met een pop. Het kan een regel zijn dat je huisdier niet in de zetel mag springen of liggen als jij er met de baby – of de pop – zit. Ook de wieg en het park zijn verboden terrein. Heb je deze meubeltjes al in huis? Zet ze dan alvast op de plek waar ze zullen staan als de baby er is en leg er ballonnen in. Katten zijn namelijk bang van ballonnen en zullen zich bijgevolg niet snel in het park of de wieg nestelen.

Niet in de babykamer!

Denk op voorhand goed na wat jullie met de babykamer gaan doen. Ofwel is het verboden terrein voor je hond of kat ofwel moet je je huisdier aanleren dat hij er alleen mag komen als jij erbij bent. Je wilt namelijk niet dat zij het bedje of het verzorgingskussen als een knus plekje gaan zien waar ze heerlijk kunnen slapen. Laat je dier gerust aan de babyspulletjes snuffelen zodat hij eraan kan wennen, maar enkel onder toezicht. Op andere momenten gaat de deur dicht en weet hij dat het verboden terrein is.

Nodig vrienden uit met een baby

De kans is groot dat je huisdier nog nooit in contact is gekomen met een baby. In dat geval is het een goed idee om hem stilaan te laten wennen. Dankzij de moderne technologie is het geen enkel probleem om op regelmatige tijdstippen babygeluidjes en gehuil af te spelen. Zo kan je favoriete dier stelselmatig wennen aan die specifieke geluiden. Ook de geur is belangrijk! Heb je al verzorgingsproducten voor je baby in huis? Dan kun je bijvoorbeeld een beetje babyolie of -crème op je arm of hand smeren en je hond eraan laten snuffelen. Heb je vrienden met een baby? Nog ze dan een keertje uit bij je thuis. De ideale manier om je huisdier op een gecontroleerde manier te laten wennen aan een kleintje in huis.

© Getty Images

Na de bevalling

De geur van je baby

De periode tussen je bevalling en je thuiskomst is ideaal om je huisdier te laten wennen aan bijvoorbeeld de geur van je baby. Je partner kan gedragen kleertjes van de baby op het favoriete plekje van je hond of kat leggen. Zo associeert hij de babygeur met iets leuk en positiefs.

De kennismaking

Dan is het tijd voor de echte kennismaking! Kom je thuis van het ziekenhuis? Neem dan even de tijd om je huisdier te begroeten zonder de baby. Nadien is het tijd om je baby onder toezicht te tonen. Hou je kindje laag genoeg zodat je viervoeter niet moet springen om de baby te kunnen bewonderen.

Goed gedrag belonen

Betrek je dier gerust bij de verzorging van je baby en beloon goed gedrag. Zit hij er bijvoorbeeld flink bij als je de luier ververst of je baby voedt? Geef hem dan een beloning. Op die manier wordt het voor je huisdier ook aangenaam en zal hij minder snel jaloers reageren.

Nog een allerlaatste tip: laat je huisdier nooit alleen met je baby! Ook al lijken ze beste maatjes, je kunt het gedrag nooit voorspellen.

Bron: parentia.be

Nog meer beestige tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content