Shutterstock

Berg bij baby’s: wat is het en wat kun je eraan doen?

Sommige baby’s hebben berg: schilfertjes of korstjes op hun hoofdhuid. Het is niets om je zorgen over te maken, je baby heeft er tenslotte geen last van, maar erg mooi ziet het er niet uit. Wij geven je enkele tips om berg bij baby’s te behandelen.

Wat is berg?

Sommige baby’s hebben last van schilfertjes of korstjes op de hoofdhuid die wit of geel zijn van kleur. Dat kwaaltje heet ‘berg’. Bij de ene baby is het wat hardnekkiger dan bij de andere, en soms kan het een tijdje duren voor het verdwijnt. Berg is in ieder geval niet gevaarlijk of besmettelijk en je baby heeft er geen last van.

Hoe kun je berg behandelen?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over berg, maar erg mooi ziet het er natuurlijk niet uit. Er bestaat geen remedie tegen, maar hier zijn alvast enkele tips om het te behandelen:

  • Wrijf het hoofdje van je baby in met babyolie en laat de olie intrekken. Daardoor wordt de berg zacht en kun je het met een washandje wegwrijven. Let hierbij op dat je niet te hard op de fontanel (de zachte, ruitvormige plek boven op het babyhoofdje) drukt.
  • Probeer je baby zo weinig mogelijk een muts op te zetten. Als je baby bij koud weer buitenkomt is het natuurlijk wel nodig, maar zet de muts dan weer af zodra hij binnen is.
  • Als je baby in bad gaat, kun je met een fijne kam (zonder te scherpe tanden) de schilfers uit het haar kammen. Daarna kun je de haartjes wassen en schilfers wegspoelen.
  • Stress kan berg verergeren, dus zorg dat je baby voldoende slaapt en niet te veel aan drukte wordt blootgesteld.

Meer over de huid van je kleintje:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content