Beweging stimuleert concentratie van ADHD-kinderen

Recent onderzoek heeft bewezen dat kinderen die last hebben van ADHD zich beter kunnen concentreren als ze de kans krijgen om te bewegen.

Een onderzoeker genaamd Mark Rapport ontdekte tijdens een observatie van 23 jongens tussen de 8 en 12 jaar dat kinderen met ADHD gemakkelijk schuiven of wiebelen met de stoel. Ook het frunniken met de handen is een typisch herkenningsmechanisme van het concentratiestoornis.

Onderzoek heeft nu aangetoond dat deze bewegingen de kinderen niet afleidt, maar hen juist helpt bij het oplossen van allerlei taken. Het is dus verkeerd van leerkrachten en ouders om deze handelingen af te keuren of proberen in te tomen. Want het helpt hen juist om een taak naar behoren uit te voeren.

Het alomgekende medicijn rilatine helpt je kind stil te zitten en zich te concentreren. Nu, dit geneesmiddel kan bij elk kind een andere werking of andere bijgevolgen hebben. Uitermate voorzichtig zijn, is dan ook de boodschap.

Rilatine geeft het kortetermijngeheugen van je kind namelijk een boost wat hem of haar helpt een probleem op te lossen. Nu, beweging blijkt net hetzelfde effect te hebben op kinderen met ADHD, aldus het onderzoek.

Laat je kind met andere woorden maar rustig friemelen en wiebelen tijdens het oplossen van een taak. Het zal hem of haar alleen maar helpen.

Partner Content