© iStock

Bewezen: op deze leeftijd zijn baby’s het schattigst

Je zou denken dat we pasgeboren baby’s het schattigst vinden, maar volgens een Canadese studie blijkt dat niet zo te zijn. Op welke leeftijd vinden we baby’s dan wel schattig?

Uit een onderzoek van Brock University in Canada blijkt dat we kinderen vanaf 6 maanden tot ongeveer 4,5 jaar het schattigst vinden. Klinkt niet erg logisch, want je zou denken dat we eerder smelten voor de kleine, pasgeboren hummeltjes…

Peuters en kleuters schattiger dan pasgeborenen?

Voor het onderzoek, gepubliceerd in het magazine Evolution and Human Behavior, kregen 142 volwassenen foto’s van 18 verschillende baby’s te zien: pasgeboren, 3 maanden oud en 6 maanden oud. Daarna werd hen gevraagd welke kinderen ze zouden adopteren, gebaseerd op onder andere hun schattigheid.

Daaruit bleek dat kinderen van 6 maanden oud als favoriet uit de bus kwamen, gevolgd door de baby’s van 3 maanden. Pasgeboren baby’s werden niet schattig genoeg bevonden. Onderzoekster Prarthana Franklin vindt het resultaat opmerkelijk, want meestal is het zo dat hoe jonger het kind is, hoe schattiger we het vinden.

Vertraagde hechting

De onderzoekers vermoeden dat de hechting tussen de ouders en het kind vertraagd wordt, tot een baby 6 maanden oud is. Vanaf die leeftijd zouden kinderen meer kans hebben om ziektes te overleven en voor de ouders zou het verwerkingsproces draaglijker zijn als hun kind voor die leeftijd overlijdt.

Hogere overlevingskans

Daarnaast blijken mensen zo ‘geprogrammeerd’ te zijn dat we kinderen van een half jaar en ouder het schattigst vinden omdat ze hogere overlevingskansen hebben. Vanuit evolutionair oogpunt zouden deze kinderen dan ook de beschikbare middelen moeten krijgen om te overleven.

Bron: Fatherly.com

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content