© Getty Images

Borst- en kunstvoeding combineren doe je zo

De meeste moeders kiezen ervoor hun pasgeboren baby de eerste tijd uitsluitend borstvoeding te geven. Maar wat als de melkproductie niet op gang komt? Of afkolven niet altijd mogelijk is? Kun je borst- en kunstvoeding combineren? We vroegen het aan lactatiekundige Christel Geebelen van Kind en Gezin.

Mag je borst- en kunstvoeding combineren?

Christel Geebelen: “Baby’s die moedermelk krijgen, blijken een typische darmflora te hebben. Door de talrijke aanwezigheid van goedaardige darmbacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacilli, krijgen bacteriën die klachten kunnen veroorzaken, minder kans. Daardoor is de baby beschermd tegen infecties. Bovendien zijn er ook aanwijzingen dat een goede darmflora de kans op allergie vermindert.

Zodra een kindje kunstvoeding krijgt, heeft dat invloed op de darmflora en vermindert het beschermende effect van moedermelk. Aangepaste kunstvoeding bevat wel alle nodige voedingsstoffen voor de normale groei en ontwikkeling van een baby. Dus de mix van beiden kan zeker. Wil je borst- en kunstvoeding combineren, dan blijft moedermelk sowieso gezondheidsvoordelen hebben.”

Waarom zou men borst- en kunstvoeding combineren?

Christel Geebelen: “Er zijn situaties waarbij borst- en kunstvoeding combineren noodzakelijk is. Ik denk bijvoorbeeld aan een melkproductie die, ondanks voldoende stimulatie, niet goed op gang komt. Of een moeder die omwille van haar werksituatie niet kan afkolven. In principe heeft elke moeder het recht om af te kolven op het werk, maar in praktijk blijkt jammer genoeg dat dat niet voor iedereen haalbaar is.

Soms gaan ouders uit bezorgdheid borst- en kunstvoeding combineren, omdat hun kindje vaak borstvoeding vraagt. Ze denken dat het te weinig moedermelk krijgt of dat de moedermelk te weinig voeding bevat. Het is echter heel normaal dat een kindje 8 tot 12 keer borstvoeding vraagt op 24 uur.

Borst- en kunstvoeding combineren zodat mama ‘s nachts eens kan doorslapen is goed bedoeld, maar eigenlijk geen goed idee. Integendeel: een moeder die ’s nachts borstvoeding geeft, zal door de nevenwerking van de borstvoedingshormonen, na de borstvoeding in een diepe slaap vallen, en een betere slaapkwaliteit hebben dan wanneer ze geen borstvoeding zou geven.”

Wanneer is kunstvoeding een goed alternatief?

Christel Geebelen: “Als kunstvoeding opgestart wordt, is dat omdat de moeder, om welke reden dan ook, niet meer voldoende moedermelk kan voorzien voor haar kind. Dan is kunstvoeding een goed alternatief. Maar hoe langer borstvoeding gegeven wordt, hoe meer gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. We raden aan om gedurende zes maanden enkel moedermelk te geven. Vanaf die leeftijd heeft het kindje naast moedermelk ook andere voeding nodig, zoals fruit, groenten, vlees, vis. Naast bijvoeding kan borstvoeding verdergezet worden tot minstens de leeftijd van twee jaar, of zolang moeder en kind ervan genieten.”

Wat als je kindje de fles weigert?

Christel Geebelen: “We zien niet vaak dat kindjes kunstvoeding weigeren omwille van de smaak. Maar sommige kindjes weigeren wel de fles op zich. Een kindje dat weigert te drinken aan een fles kan een lastige situatie zijn, maar het hoeft niet per se de enige manier te zijn om je kindje te voeden.

Het kan ook anders, zoals met een spuitje, een cupje, een open beker of met een lepel. Toch kan het voor ouders best stressvol zijn, wanneer het kindje start in de kinderopvang en weigert te drinken aan de fles. Ook voor de kinderopvang vraagt het extra inspanning. Dat kan voorkomen worden door op tijd te starten met oefenflesjes. Eens de borstvoeding goed verloopt, vanaf vier à zes weken, kan af en toe een klein beetje afgekolfde moedermelk met een fles gegeven worden.”

Meer over borstvoeding:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content