©iStock

Borstvoeding geven op vakantie: hoe pak je dat aan?

Borstvoeding geven op vakantie is erg makkelijk, je hebt je voorraad namelijk altijd bij de hand. Toch is het soms even aanpassen voor je baby én voor jou. Maar dat mag je zeker niet tegenhouden om te genieten van je vakantie!

De voordelen op een rijtje

Borstvoeding geven tijdens je vakantie heeft heel wat voordelen:

  • Je hebt altijd voeding bij. Handig als jullie onderweg zijn, maar ook als jullie tijdens jullie vakantie een daguitstap doen.
  • Het is hygiënisch. Zo hoef je geen flesjes en spenen te steriliseren.
  • Als je baby onrustig is na een drukke vakantiedag of even moet wennen aan de nieuwe omgeving, dan kun je hem aan de borst troosten.

Minder melk?

Het is normaal als je wat minder melk produceert tijdens je vakantie. Dit kan komen door vermoeidheid en doordat je in een andere omgeving bent. Het kan zijn dat je lichaam zich moet aanpassen. Schrik dat je baby zal uitdrogen? Als je hem voldoende aanlegt, krijgt hij genoeg voeding en vocht binnen. Dit houdt je melkproductie ook op peil.

Mijn baby wil plots vaker en onregelmatiger drinken

Dit komt heel vaak voor. Net zoals iedereen kan een baby op reis veel sneller en vaker dorst hebben. Je baby zal dan automatisch sneller moedermelk vragen. Maak je geen zorgen en leg je baby wat vaker aan. Wat niet nodig is: je baby water geven. Baby’s jonger dan zes maanden halen alles wat ze nodig hebben uit de moedermelk.

Hou rekening met de plaatselijke gebruiken

Jammer genoeg wordt openbaar borstvoeding geven in sommige landen nog net iets anders bekeken. Denk vooral aan je eigen comfort, neem daarom een extra grote tetradoek mee. Het weegt niets en je kunt discreet borstvoeding geven zonder onnodige rare blikken.

Tips voor mama

  • Hou je niet in met water drinken omdat je op daguitstap gaat of omdat je net het vliegtuig op moet. Probeer minstens 1,5 l water per dag te drinken.
  • Ook al eet je op vakantie altijd een beetje anders (en meer), maak geen te drastische keuzes. Als je lichaam niet gewend is aan pikant eten, is het geen goed idee om dit nu te doen.
  • Sla het telefoonnummer van je vroedvrouw op in je GSM. Je vroedvrouw begeleidt je een heel jaar lang tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Maak gebruik van die hulp!
  • Neem een borstkolfapparaat mee. Algemeen wordt aangeraden om vanaf 6 weken oud je baby ook een keer per week moedermelk via het flesje te geven. Dit doe je best ook tijdens je vakantieperiode. Op die manier is je baby het al gewend om gevoed te worden met de fles. Doe je dit plots niet meer tijdens je reis, dan zou het weleens kunnen dat je baby na de reis niet meer van het flesje wilt drinken.
  • Let op met alcohol tijdens borstvoeding. In principe kan het wel en een all inclusive vakantie is leuk en makkelijk, maar pas toch op met alcohol tijdens de borstvoeding. Wil je echt iets drinken, doe het dan vlak na de voeding en wacht daarna minstens twee uur voor je opnieuw gaat voeden.
  • Neem zeker ook een draagdoek mee. Een buggy zorgt voor heel wat gesleur en frustratie. Terwijl je baby nog zo comfortabel ligt in een draagdoek. Makkelijk om je kindje ontspannen te laten meegenieten van je reis.

Meer lezen over borstvoeding?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content