Borstvoeding: tips om je baby goed aan te leggen

Borstvoeden is het leukst in een houding die zowel voor moeder als kind comfortabel is. Soms is liggend voeden prettig, een andere keer is het fijner om te zitten. Kussens kunnen steun geven aan je armen en je rug.

In de meeste posities ligt de baby met zijn buikje tegen je lichaam aan. Hij mag zijn hoofd niet hoeven te draaien om de tepel te pakken. Breng de baby naar de borst, niet de borst naar de baby. Neem de borst in de hand, de vingers eronder en de duim erboven. Let op dat de vingers niet op de tepelhof komen. Til de borst een beetje op en raak met de tepel het plaatsje tussen neus en bovenlipje van je baby aan totdat zijn mondje wijd opengaat. Trek dan de baby nog dichter tegen je lichaam aan. Hij heeft nu de tepel en zoveel mogelijk van de tepelhof in zijn mond. Zijn lippen liggen naar buiten gekruld op de borst, niet naar binnen gekruld. Als hij goed ligt, is er geen ruimte tussen zijn kin en de borst. Ook de punt van zijn neusje raakt de borst. Er blijft voldoende ruimte over om te ademen. Mocht het lijken of dit niet zo is, dan kan je de borst iets meer optillen of de baby ter hoogte van zijn bips nog dichter tegen je lichaam duwen. Het neusje komt dan vanzelf vrij.

Als de borst erg vol is, kan de baby de borst soms moeilijk of niet in zijn mond krijgen. Door eerst met de hand wat melk af te kolven, wordt de borst zachter en lukt het aanleggen wel. Normaal is het geven van borstvoeding niet pijnlijk. Voel je toch pijn, ook na de eerste momenten van het aanzuigen, dan neem je de baby direct van de borst. Hiervoor druk je zachtjes de borst dichtbij zijn mondhoek weg met een vinger totdat de zuigkracht verbroken is. Om te voorkomen dat de baby bij het afnemen van de borst met zijn kaken de tepel beschadigt, kan je best een vinger tussen zijn kaken steken. Soms is het nodig om de baby een paar keer aan te leggen voor hij de tepel en een deel van de tepelhof goed gepakt heeft. Later zal het vlotter gaan en na enkele dagen of weken helemaal automatisch.

Tijdens het aanleggen houdt men best nooit het hoofdje van de baby aan de zijkanten vast. Hij zal zijn hoofd meteen in de richting van de aanraking draaien omdat hij daar de tepel vermoedt. Dit is een reflex en heeft niets te maken met het ‘weigeren van de borst’.

Deze tekst komt uit de brochure ‘Borstvoeding, Hoe Begin Ik Eraan’ van La Leche League Vlaanderen. Hoe je deze en nog andere brochures kan bestellen vind je op www.lalecheleague.be. Op de website vind je ook de contactgegevens van de medewerkers van LLL. Aarzel niet om te bellen als je vragen over borstvoeding hebt.

Partner Content