Borstvoeding voor beginners

Boobs ’n Burps, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in borstvoeding, is een compleet ‘borstvoedingsparadijs’ voor mama’s en baby’s waar naast het hele assortiment in de winkel, ook cursussen worden gegeven over het thema. De shop wil borstvoeding een beetje sexyer en trendy maken.

Als mama in spe van een eerste kindje, weet (of nu eerder: wist) ik eigenlijk nog zo goed als niks over het thema borstvoeding. Toch is het vaak dé meest populaire vraag wanneer andere mama’s je aanspreken: ‘En weet je al of je borstvoeding gaat geven?’. (Alsof ze het soms zouden afkeuren indien je ‘nee’ durft te antwoorden.) Goede vraag, denk ik dan bij mezelf. Om eerlijk te zijn, twijfel ik hier toch wel over. Voornamelijk omdat het best vermoeiend lijkt: om de 2 à 3 uur je ‘melkfabriek’ bovenhalen. Bovendien zou ik me toch niet geheel op mijn gemak voelen om in het openbaar mijn baby de borst te geven. Desondanks weet ik wel dat borstvoeding goed is voor de baby en mezelf. Al wil ik dus graag eerst wat antwoorden. 

Op aanraden van een vriendin bezocht ik de website van Boobs-’n-Burps: een hippe shop in Dilbeek, Antwerpen en Gent met trendy borstvoedingsbeha’s, zwangerschapskledij, andere benodigdheden voor mama’s en baby’s en ook een ruim aanbod van infosessies. De naam klinkt leuk en de hippe touch kan ik wel appreciëren, dus besloot ik me in te schrijven voor de Basiscursus Borstvoeding. En mijn vriend schreef ik meteen ook in voor de gelijktijdige sessie Borstvoeding voor papa’s.

[imageid:1189143;width:550;height:;align:middle;caption:Boobs 'n Burps]

Basiscursus Borstvoeding

Voor papa's

Beide cursussen werden opgesplitst voor mannen en vrouwen. Zo kregen de mannen wat meer praktijkgerichte informatie over hoe ze hun vrouwtje kunnen steunen in het hele avontuur en de vrouwen meer gerichte info over hoe alles in zijn werk gaat en waarop je moet letten. Toen ik nadien aan mijn vriend vroeg wat hij had geleerd, kon hij Piet Huysentruyt-gewijs 3 punten opsommen die hij had onthouden:
1. Het verhaal van vraag en aanbod: de borst maakt zoveel melk aan als je kind nodig heeft
2. Doe beroep op een lactatiekundige indien nodig (durf om hulp te vragen)
3. Pijn is niet normaal (of mag althans niet aanhouden)

[imageid:1189147;width:550;height:;align:middle;caption:Boobs 'n Burps]

Voor mama's

De vrouwensessie leek me dan toch wat doelgerichter te focussen op het waarom, wat en hoe aspect. Uiteindelijk ben ik het ook die het moet doen natuurlijk. De begeleiding gebeurde door een vroedvrouw die zelf steevast het positieve van borstvoeding benadrukt. (Tof, misschien kan zij me overtuigen?) Ook verschillende vragen van andere dames uit de groep werden besproken en blijkbaar ben ik toch niet de enige mama met weinig tijd en twijfels. Zo blijkt er dan ook wel voor ieder type moeder een mouw aan te passen in het hele borstvoedingsverhaal, afhankelijk van je werksituatie, je mogelijkheden, enzoverder. Uiteindelijk beslis je nog altijd zelf over hoe en hoelang je het wilt toepassen. Enkele weken, drie maanden, zes maanden, louter borstmelk, of ook een combinatie met flesjes, … Zoek gewoon de methode die het beste bij je past, dat is mijn advies! (En dat ga ik zelf ook opvolgen.) En dan nog even de 2×3 puntjes die mij geïnspireerd hebben:

1.       Borstmelk bevat echt wel alle essentiële stoffen die je baby nodig heeft en is licht verteerbaar voor zijn/haar prille darmpjes
2.       Borstvoeding helpt je sneller gewicht te verliezen na de bevalling
3.       Het vermindert de kans op borstkanker
4.       Na ongeveer 10 dagen heeft je melkfabriek het ritme van vraag en aanbod gevonden
5.       Zorg dat je baby juist aanligt (met de mond rond de volledige tepelhof) om kloven te voorkomen.
6.       En indien je nog andere vragen hebt, surf naar www.borstvoeding.com of de website van Boobs-'n-Burps

Uiteraard komt er in de cursussen nog veel meer info aan bod. Ontdek het zelf, en surf naar www.boobs-n-burps.be

Katja

[imageid:1189145;width:400;height:;align:middle;caption:Boobs 'n Burps]

Partner Content