Walkie Talkie

Nu ontdekken in Brussel: de borstvoedingsbank

Tijdens deze Week van de Vrouwenrechten (6 t.e.m. 13 maart) kun je in de Anspachlaan in Brussel een echte ‘borstvoedingsbank’ ontdekken. Een voorsmaakje van wat komen gaat, want in de toekomst zouden in onze hoofdstad nog veel meer van die banken in het straatbeeld verschijnen. “We willen dat moeders zich welkom voelen in Brussel om borstvoeding te geven of te kolven”, klinkt het.

Bijzondere bank

De Week van de Rechten van de Vrouw is een initiatief van Brussels Schepen van Gelijke Kansen, Lydia Mutyebele, om ongelijkheden tussen man en vrouw aan te kaarten. Hindernissen en vooroordelen rond het moederschap staan centraal tijdens de editie van 2022.

Dat thema ligt ook femtechmerk Elvie na aan het hart. Elvie lanceerde afgelopen zomer de taboedoorbrekende borstvoedingsbank, die toen in Kortrijk stond opgesteld. Op de bank kun je je baby comfortabel voeden met een armleuning, wat speeltjes en een verschoonkussen, gericht naar de straatkant of net andersom als je dat comfortabeler vindt. Deze week staat de borstvoedingsbank in het Administratief Centrum in de Anspachlaan 6 in Brussel, en de stad kondigt meteen goed nieuws aan: tegen eind 2022 wil Brussel borstvoedingsbanken van eigen makelij installeren op verschillende plaatsen in de stad.

Ruimte voor vrouwen en kinderen in de stad

“Aangepaste openbare voorzieningen zoals de borstvoedingsbankjes zijn een symbolische eerste stap om kinderen en vrouwen openbare ruimte te geven in Brussel. Voor wie nog twijfelde: hiermee willen we duidelijk maken dat borstvoeding een recht is (zonder dat het een plicht is) en dat het overal kan worden uitgeoefend. Als moeders ‘opties hebben’ in de stad om hun baby te voeden en te verzorgen, bevordert dat hun mobiliteit. Met jongere kinderen is dat vandaag de dag helaas nog niet evident”, aldus Lydia Mutyebele Ngoi.

Hoe de nieuwe Brusselse borstvoedingsbanken eruit zullen zien, verklapt het stadsbestuur nog niet. Maar de houten exemplaren zullen hetzelfde comfort bieden als de bank die je nu nog tot eind april kunt uittesten.

Het volledige programma van de Brusselse Week van Vrouwenrechten vind je hier.

Tips om comfortabel borstvoeding te geven

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content