©GettyImages

Breath-holding spells: kinderen die hun adem inhouden

Door Celine Werner

Breath-holding spells zijn aanvallen waarbij kinderen hun adem inhouden. Maar waarom doen ze dat? En is het eigenlijk gevaarlijk?

Breath-holding spells: wat is het?

Tijdens zo’n aanval houdt je kleintje gedurende een korte tijd zijn adem in, waardoor:

 • hij erg bleek wordt of zelfs blauw aanloopt;
 • zijn ogen wegdraaien;
 • zijn armen en benen schokken.

Hij kan vervolgens slap of stijf worden en flauwvallen. Omdat hij zijn adem niet meer kan inhouden als hij buiten bewustzijn raakt, zal hij opnieuw ademen, waardoor het zuurstofgehalte weer omhoog gaat en hij weer bij bewustzijn komt.

Sommige kleintjes vallen na een breath-holding spell in slaap, om dan na ongeveer een uur weer wakker te worden.

Vanaf wanneer komt het voor?

Het kan al vanaf de geboorte voorkomen, maar in de meeste gevallen begint het wanneer de baby zes maanden oud is. Het grootste aantal aanvallen komt voor bij kinderen binnen de leeftijdscategorie van een à twee jaar oud. En eens ze drie zijn, treden de klachten minder vaak op. Bij negentig procent van de gevallen met breath-holding spells zijn de aanvallen verdwenen bij de leeftijd van zes jaar.

De oorzaken

 • Een hevige emotie als boosheid of verdriet kan een reden zijn. Het kind gaat dan zo hard huilen dat hij vergeet te ademhalen, waardoor de hoeveelheid zuurstof in het bloed afneemt. De huid van je kind kleurt hierdoor blauw en de hersenen krijgen tijdelijk minder zuurstof toegevoerd, wat tot flauwvallen kan leiden.
 • Bij een white breath-holding spell is niet een huilbui, maar pijn of angst de aanleiding voor een aanval. In dit geval zal de nervus vagus (een hersenzenuw) geprikkeld worden, waardoor de hartslag en bloeddruk verlaagt. Hierdoor krijgen de hersenen van je kind te weinig bloed en wordt hij bleek – vandaar de naam – en valt hij flauw.
 • IJzertekort kan ook een reden zijn. Dit tekort beïnvloedt mogelijk het zenuwstelsel, wat de kans op breath-holding spells vergroot.
 • Erfelijkheid kan ook een rol spelen. Ongeveer bij 25 procent van de kinderen met aanvallen komt het verschijnsel in de familie voor. Is dat bij jullie het geval en had jij of je partner er als kind last van? Dan heeft je kind 50 procent kans om het ook te krijgen.

Doet mijn kind dit bewust?

Nee! Het komt zeker wél voor dat kindjes opzettelijk hun adem inhouden, maar dat kunnen ze meestal niet zo lang en bovendien gebeurt dat tijdens de inademing. Breath-holding spells treden op bij de uitademing.

Is het gevaarlijk?

Het ziet er ontzettend eng uit, maar het is gelukkig een onschuldig fenomeen. Omdat het maar van korte duur is, kan het geen hersenschade veroorzaken. Ook op de groei en ontwikkeling heeft het geen invloed.

Let wel!

Heeft je kind voor het eerst een aanval? Dan is goed om bij de huisarts langs te gaan, om een ernstige oorzaak zoals epilepsie of een hartaandoening uit te sluiten.

Wat kun je als ouder doen?

 • Leg het kind in een liggende houding. Op die manier kan het bloed weer goed naar het hoofd stromen en voorkom je dat hij valt.
 • Leg alle ‘gevaarlijk’ spullen uit de weg en leg hem op een zachte ondergrond.
 • Zorg ervoor dat je kind niets in z’n mond heeft.
 • Maak knellende kleding los.
 • Als het kind buiten bewustzijn is, hebben sommige ouders de reflex om een glaasje water over het gezicht te gooien. Doe dit niet! Want dat kan een nieuwe aanval veroorzaken. Ook is het geen goed plan om je baby te schudden, dit kan tot het shaken baby- syndroom leiden.
 • Laat het ijzergehalte van je zoon of dochter controleren.
 • Het is belangrijk dat de verzorgers van het kinderdagverblijf of de school op de hoogte zijn.
 • Sommige ouders gaan plots milder worden uit angst voor een nieuwe aanval. Maar het is cruciaal om consequent te blijven. Sommige kinderen hebben dit namelijk na een poosje door en zullen dit gebruiken om hun zin te krijgen.
 • Praten is belangrijk! Maak je kleintje duidelijk dat het niets ernstigs is en dat de aanvallen vanzelf weer overgaan.

Bronnen: 24baby.nl & kinderneurologie.eu

Ook over de gezondheid van kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content