Britse psychologe: onze baby’s kruipen te weinig

Diverse Britse kranten schreven deze week over een onderzoek van Sally Goddard Blythe van het Instituut voor Neurofysiologische Psychologie over het kruipgedrag van onze baby's. Blythe wijst er op dat de moderne baby's minder over de grond kruipen dan baby's uit voorgaande generaties. Dat heeft ondermeer te maken met de speciale stoeltjes en zitjes die steeds meer ouders kopen. En dat vindt Blythe geen goede zaak.

Ze beweert dat baby’s door de verminderde kruiptijd minder goed leren kruipen dan voorheen. En laat nu net dat kruipen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel, de oog-hand-coördinatie en de motoriek.

Blythe staat niet alleen met haar bezorgdheid. Ook Christine Macintyre, van de universiteit van Edinburgh wijst er op dat kruipen erg belangrijk is voor baby’s.

Naast kinderzitjes zien de twee specialisten ook een negatieve invloed door de opkomst van houten vloeren (en het feit dat ouders hun kindjes daar minder makkelijk op laten kruipen omdat ze bezorgd zijn omtrent verwondingen).

Macintyre besluit dat we best niet al te trots zijn als onze baby’s in plaats van eerst goed te leren kruipen, meteen beginnen te stappen: kruipen is een essentiële fase in de ontwikkeling van een baby.

Bron: http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/11/18/nbaby118.xml