Getty Images

De meest comfortabele posities om borstvoeding te geven

Borstvoeding geven is een intiem moment tussen mama en baby, dus je maakt het jezelf best zo comfortabel mogelijk. Hier zijn alvast enkele posities die je kunt uitproberen, zodat jij en je baby ten volle kunnen genieten van het voedingsmoment.

5 posities om borstvoeding te geven

Als je voor de eerste keer borstvoeding geeft, is het nog even aftasten naar welke houding voor jou het meest comfortabel is. Bovendien moet je het ook je baby zo gemakkelijk mogelijk maken omdat hij, ondanks de zuigreflex, niet weet hoe borstvoeding nu juist werkt. Het is dus een hele ontdekkingstocht voor jullie beiden. Probeer het zo eens:

1. Doorgeschoven houding

Tijdens deze houding ligt de baby met zijn buik tegen jouw buik en op die manier kun je hem goed in de gaten houden. Om je baby te voeden aan de rechterborst, ondersteun je hem met je linkerarm en met je rechterhand ondersteun je je rechterborst. Hou het achterhoofd van de baby niet met je volle hand vast, zodat je baby zijn hoofd nog vrij kan bewegen.

Wanneer aangewezen? Bij baby’s die wat extra steun en sturing nodig hebben tijdens de voeding (te vroeg geboren baby’s, ‘luie’ of slaperige baby’s, baby’s met zwakke zuigkracht, …)

houding borstvoeding

2. Madonnahouding

De madonnahouding is een populaire houding bij mama’s die al ervaring hebben met borstvoeden. Voor beginners is het iets moeilijker, omdat je in deze houding de baby niet optimaal kunt ondersteunen tijdens het aanleggen. Je legt de baby op je rechterarm om hem te voeden aan je rechterborst. Met de linkerhand duw je dan de tepel in de richting van je baby zijn mond.

houding borstvoeding

3. Rugbyhouding (of bakerhouding)

Veel mama’s gebruiken deze houding als opstapje naar de madonnahouding. Met je hand ondersteun je het hoofdje en met je arm ondersteun je de rug van je baby. Het is een veelgebruikte houding bij mama’s die een keizersnede hebben gehad, omdat de baby in deze positie je buik niet raakt.

Wanneer aangewezen? Bij te vroeg geboren baby’s, moeders met zware borsten, kinderen die lucht slikken, luie en slaperige baby’s, het voeden van een tweeling of na een keizersnede.

houding borstvoeding

4. Op de rug

Bij deze houding lig jij op je rug in de zetel of in bed en ligt de baby op je buik. Zorg ervoor dat je niet volledig plat ligt, maar leg een kussen onder je hoofd en schouders. Leg je baby schuin op je buik en ondersteun het hoofdje met je hand, zodat zijn neus niet op je borst drukt. Met een kussen kun je dan het lichaam van je baby ondersteunen.

Wanneer aangewezen? Bij een krachtige toeschietreflex of met een overvloedige melkproductie.

houding borstvoeding

5. Op je zij

Deze houding wordt vaak toegepast door mama’s die nachtvoeding geven of een moeilijke bevalling hebben gehad. Je ligt op je zij in bed of in de zetel en ondersteunt je schouders en hoofd met enkele kussens. Leg de baby met zijn buik tegen jouw buik met zijn neus ter hoogte van de tepel.

Wanneer aangewezen? Na een moeilijke bevalling (keizersnede, pijnlijke knip, …) of bij nachtvoeding.

houding borstvoeding

Tekeningen: Decue Wu

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content