© Nelly Aran/Pexels

Coronavirus: daarom sluiten de kinderdagverblijven niet

Door Celine Werner

We zitten even met de handen in het haar: de nieuwe maatregelen rond het coronavirus zijn streng, mét reden. Lessen op school worden opgeschort, culturele en recreatieve activiteiten worden geannuleerd en alle winkels zijn gesloten — op de voedingszaken en apotheken na — tijdens het weekend. Maar de kinderdagverblijven mogen wél open blijven. Hoe komt dat eigenlijk?

 Richtlijnen van Kind & Gezin

Alle opvanginitiatieven preventief sluiten is op advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) nog steeds niet nodig, want:    

  • de gevolgen van het coronavirus zijn voor kinderen veel beperkter: ze zijn minder ziek en genezen vlotter.   
  • door sluiting zouden kinderen meer contact hebben met kwetsbare groepen, zoals de grootouders bijvoorbeeld, en dat is net wat we willen vermijden. 

Komen oma en opa de kinderen gewoonlijk of af en toe brengen of afhalen? Dan kun je als ouder best op zoek gaan naar alternatieven

Preventieve maatregelen 

Crèches volgen de richtlijnen van de overheid nauwgezet op. Ze blijven waakzaam voor ziektesymptomen en passen de voorgeschreven preventieve maatregelen toe: 

  • Kinderen die ziek zijn, komen niet naar de kinderopvang.   
  • Ze volgen strikt de bestaande hygiënische maatregelen. Vooral de handen regelmatig wassen is belangrijk, en al zeker na elk verzorgingscontact met de kinderen. 

Een paar prangende vragen 

Wat met kinderen die in contact kwamen met iemand die besmet is door het coronavirus? 

Kinderen die in nauw contact kwamen met een mogelijk of bevestigd geval kunnen naar de opvang gaan, indien ze zelf geen symptomen vertonen. 

Wat met kinderen die besmet zijn met het coronavirus? 

Als een kind ziek is, blijft het thuis! Iedereen met een acute luchtweginfectie kan mogelijk besmet zijn met COVID-19. Neem contact op met je huisarts. Die beslist hoelang je kind thuis moet blijven.   

Wat met respijtdagen? 

Het is niet de bedoeling dat je betaalt voor de opvang als deze verplicht gesloten is. Kind en Gezin beraadt zich over een manier om dit op te vangen, ook over een mogelijke regeling wanneer je kind afwezig zou zijn omwille van het coronavirus. 

Bron: Kind & Gezin

Ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content