© Shutterstock

Daarom weent je baby

Baby’s huilen, dat weet je als kersverse mama. Maar waarom huilen ze en hoe kun je hen het best troosten? Dokter N. de Kom is zelf mama van een zoon en geeft antwoord én raad.

 1. Waarom huilen baby’s ?

  “Je baby huilt omdat het de enige manier waarmee hij kenbaar kan maken wat hij voelt. Vaak wordt er gezegd dat huilen een manier is voor de baby om te praten, daarom moet je het ook serieus nemen. Er kunnen uiteenlopende redenen ervoor zijn: je baby probeert je te vertellen dat hij wil eten, een volle luier heeft of moe is.”

 2. Kan ik aan het huiltje horen wat er scheelt?

  “Elk kind is anders. Het komt er dus op aan jouw kind goed te leren kennen. Als je op je eigen gevoel durft te vertrouwen, zal je uiteindelijk de verschillende huiltjes van je kind kunnen onderscheiden. Sommige ouders hebben dat binnen twee weken onder de knie, bij andere duurt het iets langer. Je kunt het proberen met de Dunstanmethode. Die gaat ervan uit dat alle baby’s bij de geboorten dezelfde vijf geluiden maken: een geluid voor voeden, slapen, een boertje maken, darmkrampjes en ongemak. Hoe accuraat deze theorie is, valt nog af te wachten. Sommige ouders zweren erbij en vinden het een houvast.”

 3. Wanneer huilt een baby te veel?

  “Wat is te veel? Je baby huilt overmatig wanneer hij dat langer dan drie uur per dag doet, meer dan drie dagen in de week, drie weken achter elkaar. Dit is een hard criterium om te zeggen: je hebt een huilbaby. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn, zoals reflux of een gebrek aan ritme. Helaas zie je dat het bij baby’s die veel huilen alleen wat erger wordt. Door te huilen, slaapt je baby minder, door het slaapgebrek wordt hij moe en omdat hij moe is, gaat hij nog meer huilen. Als het echt te erg wordt, kan je kind in het ziekenhuis worden opgenomen. Daar proberen ze dan met heel veel structuur om die vicieuze cirkel te doorbreken.”

 4. Hoe kan ik mijn baby het best troosten?

  “Als je baby verdrietig is, kun je hem tegen je aan houden en warmte geven. Dit doe je als ouder automatisch en is meteen ook vaak het beste wat je kunt doen. Een andere manier van troosten is de oorzaak wegnemen. Heeft je kind een volle luier, dan helpt enkel een verse luier om hem rustig te krijgen. Wil je zeker weten dat je baby geen pijn heeft? Als hij meteen stil wordt als je hem optilt, heeft hij hoogstwaarschijnlijk geen pijn. Bij krampen huilt je baby in principe door en stop het huilen pas als je met hem heen en weer loopt.”

 5. Mag ik mijn baby laten huilen?

  “De meningen zijn verdeeld. De laatste jaren zie je wel een trend om je baby niet te laten wenen. Veel ouders gaan hun baby nu toch even uit bed halen en troosten. Je baby vijf tot tien minuten laten huilen, is niet erg, maar veel langer dan dat wordt afgeraden. Tot je baby zes maanden is, kun je hem niet verwennen. De hersenen zijn nog niet in staan oorzaak en gevolg te onthouden. Het heeft dus geen zin om hem dan te laten huilen. Het enige wat je bereikt, is dat hij door het huilen nog onrustiger wordt en zich in de steek gelaten voelt. Na zes maanden is je kind wel in staat om bewust te huilen en doet dat telkens om zijn zin te krijgen. Als je kind ziet dat het telkens naar hem toekomt als hij huilt, zal het dat blijven doen. Doet je kind dat? Negeer hem even. Duurt het langer dan 10 minuten, dan moet je wel even nagaan of er toch niet meer aan de hand is.”

Lees ook

Luisteren naar je kind: waarom baby’s huilen

Peuters en het omgaan met groot verdriet

7 eenvoudige tips om je baby te laten stoppen met wenen

Partner Content