© iStock

Wat betekent het gehuil van mijn baby?

Wanneer je kleintje huilt, wil je hem liefst zo snel mogelijk troosten, maar dat lukt enkel als je weet wat de reden is. En dat is niet altijd simpel om te achterhalen…

Baby’s kunnen nog niet praten, dus kunnen enkel aangeven dat er iets is door te huilen. Dat kan, zeker voor jonge ouders heel wat stress teweegbrengen: Aan de ene kant wil je weten waarom hij huilt, zodat je hem kan helpen en de rust in huis weerkeert. Aan de andere kant vrees je dat je je kind overdreven verwent als je bij elke huilbui opspringt en naar hem toeloopt.

Weet dat het huilen van je kind telkens een signaal is. Door ernaar te luisteren en te trachten dit teken te begrijpen, verwen je je baby zeker niet. Hij is voor heel zijn doen en laten op jou aangewezen en kan enkel via het wenen met je communiceren. Na een tijdje ga je je kind heel goed kennen en zal je kunnen uitmaken of zijn gehuil aangeeft of er iets aan de hand is.

7 redenen waarom je baby zou kunnen huilen

Honger

Je kindje heeft honger en wil gevoed worden. Het huilen stopt als bij wonder wanneer je hem een flesje geeft of aan de borst legt. Vrees niet voor overvoeding, je baby mag zoveel eten als zijn buikje wenst. Lag je pasgeborene reeds te huilen, dan is de kans groot dat hij nu behoorlijk over zijn toeren is. Troost hem eerst even (wiegen, knuffelen) zodat de voeding vlotter verloopt.

Pijn

Misschien heeft je baby ergens pijn of is hij ziek. Een veelvoorkomend probleem bij pasgeboren kinderen zijn de darmkrampen of kolieken. Helaas bestaat er hiertegen geen afdoend middel. Soms helpt het ook om baby’s buik licht te masseren. Mogelijk heeft de pijn een andere oorzaak. Als je als ouder aanvoelt dat je kind echt pijn heeft, kan de dokter nagaan of er fysiek niets aan de hand is.

Ongemak

Een vuile of natte luier kan een andere, meer voor de hand liggende oorzaak zijn. Misschien heeft je baby het wel te koud of net te warm. Ook hier laat hij zijn ongenoegen merken en vraagt hij dat je een handje helpt. Als ouder stel je vast dat dit soort gehuil minder doordringend en fel is dan wanneer er pijn aan de basis van het gehuil ligt.

Eenzaamheid

Je baby wil weten dat jij in de buurt bent. Omdat hij zelf zo hulpeloos is, geeft de gedachte dat zijn ‘verzorger’ in de buurt is een veilig gevoel. Ook al leid je een jachtig leven en heb je weinig tijd, probeer toch je baby geregeld te knuffelen en hem zachtjes in je armen te wiegen. Je kindje wordt heel graag door jou opgenomen. Een iets oudere baby kan je in een wipstoel installeren. Zet dit stoeltje in de buurt van waar jij bezig bent. Zo weet je kindje alvast dat jij er bent.

Irritatie

Fel licht en lawaai kunnen je baby erg storen. Het betreft hier een fysiek ongemak, waarbij oren en ogen hinder ondervinden van te sterke prikkels. Zorg er dus voor dat er geen lampje op je baby gericht is, of dat je kind niet te dicht bij een zonnig raam staat. De stereo zet je best wat zachter en andere huisbewoners vraag je of ze wat stiller kunnen zijn.

Verveling

Verveling komt vooral voor bij iets oudere baby’s, vanaf de leeftjd van 5 à 6 maanden. Steeds op hetzelfde plekje zitten vindt je kind oersaai. Ook hij heeft nood aan wat afwisseling. Doorbreek de sleur door hem af en toe van omgeving te veranderen. Probeer eens zijn aandacht te trekken op een nieuw stuk speelgoed, een mobiel bijvoorbeeld. Net zoals bij eenzaamheid is het een goed idee om je baby bij jou in de buurt te installeren. Zo volgt hij met grote interesse jouw bezigheden.

Frustratie

Een iets oudere baby raakt soms gefrustreerd door zijn eigen hulpeloosheid. Hij wil bijvoorbeeld een speelgoedje vastgrijpen, maar kan dit nog niet zelf. Hij barst in woede uit en begint te huilen. Zo vraagt hij aan zijn ouders om hem te bezorgen wat hij zelf wou nemen. Door telkens opnieuw te proberen, ontwikkelt je kindje zijn motoriek. Het is dus belangrijk dat je hem helpt. Zo zal hij gestimuleerd zijn om zelf dingen uit te proberen, tot het op een dag wel lukt.

Probeer zo kalm mogelijk te blijven. Onthoud goed dat je baby zeker niet huilt omdat hij ‘stout’ is, maar enkel omdat hij je vertrouwt en nodig heeft.

Partner Content