Getty Images

Kaal of een volle bos: alles over de haartjes van je baby

De ene baby komt kaal ter wereld en de andere met een volle bos! Gelukkig zegt dit helemaal niets over het haar van je kind op latere leeftijd. De echte haartjes van je baby beginnen namelijk pas te groeien als je kindje negen maanden oud is. Spannend!

Schattig nesthaar

Die allereerste haartjes van je baby noemen we nesthaar. Die groeien al in je buik tijdens de zwangerschap en zijn heel wat zachter en pluiziger dan het echte haar dat je kindje later zal krijgen. Die eerste nesthaartjes zijn vaak erg schattig, maar je zult zien dat ze na een tijdje uitvallen. Het is dus perfect normaal dat je baby met haar geboren wordt, maar daarna even kaal is. Geen nood! Tussen 9 en 12 maanden beginnen de echte haren te groeien en zie je welke haarkleur je kindje heeft en of het eerder steil is of krullend.

Haarkleur van je baby

Had je baby bij de geboorte zwart haar? Dat wil niet zeggen dat dat altijd zo zal zijn. Welke haarkleur je kindje krijgt, hangt af van de genen van jou en je partner. Veel kindjes hebben rond hun eerste verjaardag al een mooie haarbos. Dat geeft al een idee van de kleur en het type. Of je kindje blond of donker is, bepaalt de stof eumelanine, een pigment. Meestal neemt de hoeveelheid van deze stof toe met de jaren, waardoor de haren van je kind donkerder worden met het ouder worden. Zelfs een echte wittekop kan later dus bruin haar krijgen.

Haartjes van je baby verzorgen

Baby’s haartjes was je het best met een aangepaste babyshampoo. De hoofdhuid van je kleintje is namelijk een stuk dunner en gevoeliger dan die van ons. Een speciale, milde shampoo is dus een must! Die is niet enkel beter voor je baby’s huidje, hij prikt ook niet in de ogen. De meeste baby’tjes vinden in bad gaan fijn. Hoe je van dat moment een waar plezier maakt, lees je hier

De haartjes van je baby hoef je de eerste maanden nog niet met shampoo te wassen. Het is voldoende om er even met een nat washandje over te gaan. Wanneer shampoo wel aangeraden is, hangt erg af van baby tot baby. Groeien de haren snel en heeft je kindje al vlug een echte bos haar? Dan zul je vanzelf eerder naar shampoo grijpen. Gelukkig worden de haartjes nog niet snel vet, dus is één of twee keer per week wassen voldoende. 

De haren uitspoelen doe je het best met je hand of met een bekertje. Probeer te vermijden dat er water in het gezichtje van je baby komt. Dat kan op zich geen kwaad, maar hij vindt dat absoluut niet fijn! Probeer ook van het wassen van de haren een fijn momentje te maken. Zo is de kans kleiner dat hij er later een angst voor zou ontwikkelen. Haal zijn favoriete badspeelgoed erbij of zing een liedje. Dat kan wonderen doen!

De haartjes drogen doe je het best met een tetradoek of een dunne, zachte handdoek. In de plaats van te wrijven dep je liefst zacht. Kammen kan met een aangepaste babyborstel met zachte haartjes. Wedden dat je kleine schat dit heerlijk vindt?

Lekker in bad:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content