Help! Een huilbaby: hoe ga je ermee om?

Door -
Huilen is iets wat alle baby’s doen. Het is de enige manier voor hen om duidelijk te maken dat ze iets nodig hebben. Maar wat als je baby niet stopt met huilen? Wanneer is je baby een echte 'huilbaby' en hoe ga je hiermee om?

Een huilbaby?

Een objectieve regel om je kind een huilbaby te noemen is de 3-3-3 regel. Dat wil zeggen dat je kind gedurende 3 weken minstens 3 dagen per week meer dan 3 uur huilt. Het feit dat je baby zo vaak huilt, kan verschillende oorzaken hebben en deze kunnen zowel bij het kind (een vurig temperament), de ouder (stress in het gezin) of de ouder-kindrelatie liggen. Maar er kan ook een medische oorzaak aan de basis liggen. Als je je zorgen maakt, raadpleeg je best een kinderarts.

Als je baby huilt, probeert hij kenbaar te maken wat hij nodig heeft. Bij huilbaby’s wordt dit signaal vaak verkeerd geïnterpreteerd. Een baby huilt op verschillende manieren om duidelijk te maken of hij honger of pijn heeft of nood heeft aan een knuffel. Bij huilbaby’s herkennen ouders het verschil niet meer of herkent de baby het zelf niet meer.

Maar hoe ga je nu met een huilbaby om?

 • Zorg voor rust en regelmaat
  Eerst en vooral is het belangrijk dat je baby rust en regelmaat aangeleerd krijgt. Probeer hem elke dag op dezelfde tijdstippen te laten eten en slapen.
 • Troost je baby
  Het is erg belangrijk om je baby te kalmeren. Lukt dit niet, laat hem dan eens goed uithuilen. Schud hem echter nooit door elkaar om hem te doen stoppen met huilen.
 • Houd contact met je baby
  Als je hem laat uithuilen, zoek dan nog steeds contact met je baby, houd hem in je armen of leg hem op je buik zodat hij troost en rust vindt. Ook een draagzak of –doek kan hierbij helpen.
 • Wikkel je baby in
  Bij jonge baby’s kan het helpen om je baby in te bakeren zodat de baby hetzelfde beschermende gevoel heeft als toen hij nog in de baarmoeder zat.
 • Maak een huildagboek
  Houd bij wanneer en hoelang je baby huilt. Als je dit een tijdje hebt gedaan, kun je hiermee naar de kinderarts gaan en zo krijgt ook hij een inzicht in het huilgedrag van je baby. Op die manier kun je ook een eventuele medische oorzaak vinden/uitsluiten.
 • Zorg voor jezelf
  Zorg er ook voor dat je zelf uitgerust blijft en niet gestresseerd wordt, want ook dat voelt je baby. Vraag dus op tijd hulp aan vrienden of familie.

En onthoud: ook deze fase gaat voorbij!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!