Eerste echte woordjes

Vanaf zijn eerste verjaardag gaat het ineens snel met de spraakontwikkeling van je baby. Wat eerst klonk als gebrabbel worden nu echte woordjes. Hoe gaat dat in zijn werk?

“Poe”, “mam”, “nee”, … Veel kinderen zeggen hun eerste woordje wanneer ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Uiteraard zijn alle kinderen anders en kan het bij de een wat langer duren als bij de andere. Maak je dus zeker geen zorgen als jouw kindje wat langer tijd neemt om te leren praten.

Eerste woordjes

De eerste woordjes van je baby hangen meestal samen met personen of dingen die belangrijk voor ze zijn, zoals papa, mama, de poes of hun lievelingsknuffel. In het begin zal je kind deze woordjes gebruiken voor alles en iedereen. Wellicht begrijpen ook alleen jullie wat hij ermee bedoelt, want hij spreekt de woordjes nog niet goed uit. Tijdens de periode van 1 tot anderhalf jaar zal hij hier flink op oefenen en zul je merken dat de uitspraak snel verbetert.

Moet ik foutjes verbeteren?

Je hoeft je kind niet te verbeteren wanneer hij een woordje verkeerd uitspreekt. Je kunt wel zelf het goede voorbeeld geven door duidelijk en langzaam te spreken. Je kind leert dan ook het meest door naar jou te luisteren. Veel praten kan je dreumes stimuleren. Praat over alle dagelijkse dingen en vertel over de omgeving. Je kind vindt het vast geweldig om naar je stem te luisteren en leert hier veel van.

LEES OOK: De spraak- en taalontwikkeling van je kind

Leren praten

Niet alleen veel praten tegen je kind, maar ook voorlezen helpt bij de spraakontwikkeling. Misschien heeft jouw kind nog niet echt veel geduld om lang naar een verhaal te luisteren (ongeveer zo’n 3 minuten), maar blader dan samen nog wat door het boekje om plaatjes te bekijken. Vraag ook niet te vaak: ‘Wat is dit?’ bij een plaatje. Dit kan hem onzeker maken. Vertel dan liever zelf wat over het nieuwe voorwerp zodat hij het leert kennen.

Nog veel meer woordjes

Wanneer je kind ongeveer anderhalf is, kent hij een stuk of vijftig woordjes. Nadien gaat het vaak snel en kan hij maar liefst 10 nieuwe woordjes per dag leren. Je zult ook merken dat hij ze na een tijdje zelf begint te combineren tot zinnetjes als “dada trinke”. Zo’n zinnetje kan meerdere betekenissen hebben. Bijvoorbeeld: ‘Papa, mag ik wat drinken?’ of ‘ Papa is het aan het drinken’.

 

 

Partner Content