© Getty Images

Spannend: de eerste keer naar buiten met je baby

Naar dit moment heb je zo lang uitgekeken: je bent eindelijk thuis met je baby. Als je je goed voelt, dan wil je uiteraard graag eens een wandelingetje maken met dat schattige ukje. Mag je meteen naar buiten en waar let je best op?

Mag je meteen naar buiten?

In de meeste gevallen blijf je de eerste dagen best binnen met je kindje. Zowel jij als je kleintje hebben tijd nodig om van de bevalling te herstellen. Als je baby opnieuw een mooi gewicht heeft en zichzelf warm kan houden, kun je in principe met je kindje naar buiten.

Elke situatie is natuurlijk anders. Vraag bij twijfel steeds raad aan je vroedvrouw of verloskundige. Zij hebben het beste zicht op jullie herstel.

Ben jij er klaar voor?

Uiteraard moet niet enkel je baby’tje er klaar voor zijn. Ook jij hebt voldoende tijd nodig om te herstellen van de bevalling en de eerste nachten met je kleintje. Het is voor je lichaam ook wennen aan het nieuwe ritme, of het gebrek eraan. Onderbroken nachten en je baby voeden op verzoek vraagt heel wat van je lichaam. Ook emotioneel kan het behoorlijk zwaar zijn die eerste dagen. Luister vooral naar je lichaam en wees niet overmoedig. Ben je nog wat onzeker of wil je liever nog veilig in je coconnetje zitten, dan is dat helemaal ok. Die wandeling wacht wel even.

Hoe pak je het aan?

Is de tijd rijp, dan is het eens zo fijn om met je baby naar buiten te trekken. Een goede voorbereiding is cruciaal wil je er echt van kunnen genieten. Deze tips maken het een stuk makkelijker.

1. Kies je moment

Zorg dat je baby gegeten heeft voor jullie vertrekken. Niets vervelender dan meteen je wandeling te moeten onderbreken om je kindje te voeden. Als hij net borstvoeding of een flesje gekregen heeft, is hij doorgaans rustiger en kan hij tijdens jullie wandeling lekker dutten. Heeft je baby toch honger onderweg? Zo voed je het makkelijkst in het openbaar.

In de zomer vermijd je best de warmste momenten van de dag. Ga liever ‘s morgens of ‘s avonds een toertje doen als de temperaturen draaglijk zijn voor jullie beiden.

2. Niet te ver

Een klein baby’tje is nog erg gevoelig voor allerhande prikkels van buitenaf. Beperk die eerste wandelingen in tijd en afstand zodat je steeds naar huis kunt wanneer één van jullie er behoefte aan heeft. Kies voor een rustige omgeving en vermijd die eerste keren de drukste uren van de dag, een volle winkelstraat of de supermarkt. Misschien is er wel een fijn park bij jou in je buurt? Is je kindje in slaap gevallen, kun je nog een extra toertje doen of even lekker op een bankje zitten en genieten!

3. Kinderwagen of draagzak?

De meeste baby’tjes vinden niets leuker dan gedragen worden, dicht bij jou in een doek of draagzak. Maar soms is het voor jou nog te zwaar of ben je nog niet voldoende hersteld om je kindje langere tijd te dragen. Dan is een wandelingetje met de kinderwagen ook prima. Je kunt alles wat je nodig hebt in de luiertas stoppen en aan de wandelwagen hangen. Zo hoef je dat ook niet te dragen.

Zorg dat je kindje het comfortabel warm heeft. Is het lekker warm buiten, dan is een lakentje vaak voldoende. Voor de frissere dagen kies je liever een dekentje en bij echt koude temperaturen is een slaapzak of voetenzak handig.

Tip: in ons land bereid je je best voor op een regenbui. Een regenhoes voor de kinderwagen of een cover of speciale jas voor over de draagzak of -doek is altijd een goed idee!

Bron: oudersvannu.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content