Extreme borstvoeding

Drie vrouwen die hun kinderen al verschillende jaren borstvoedinggeven, vragen zich af waarom ze door de rest van de wereld zo afkeurend bekeken worden. Leefwereld op Vijftv toont de reportage.

We weten allemaal dat borstvoeding het beste is voor een kind, maar voor hoe lang? Is het nog steeds normaal als je een peuter hebt die aan je T-shirt trekt en vraagt om wat ‘mama’-melk? Hoe zit dat met borstvoeding van een vierjarige of zevenjarige? Of met het geven van borstvoeding van twee kinderen tegelijkertijd? Of iemand anders zijn kind voeden? Waarom is er rond borstvoeding zo’n taboe?

De wereldgezondheidsorganisatie raadt aan dat alle kinderen minstens tot hun twee jaar borstvoeding zouden krijgen. De Amerikaanse academie van huisartsen verklaart dat een kind jonger dan twee jaar een verhoogd risico heeft op ziekte als hij met de fles wordt gevoed. Daarom vinden ze ook dat borstvoeding zou moeten blijven duren zolang moeder en kind dit willen.

Maar in Groot-Brittannië denken ze dat dit gewoonweg abnormaal is. Slechts 21% van de Britse baby’s (6 maanden oud) krijgen nog steeds de borst, in vergelijking tot 80% in Noorwegen.

Geven we onze kinderen zo vroeg mogelijk de fles om zo de borst van de vrouw te houden zoals we ze graag zien in de blaadjes? Is het echt zo raar om je kinderen te voeden met de melk die natuurlijk ontworpen werd voor de mensen? In deze uitdagende, onthullende en hartverwarmende documentaire ontmoeten we een groep vrouwen die geloven in het behoud van borstvoeding zolang het kind dit zelf wilt.

LEEFWERELD met Kristl Strubbe
Aflevering 6: Extreme borstvoeding
Donderdag 22 oktober om 22u35 op VIJFtv

Partner Content