Getty Images

Flesjes en speentjes steriliseren? Dit zijn de mogelijkheden

Flesjes, speentjes of kolfmateriaal steriliseren na ieder gebruik is niet meer nodig als je een gezonde baby hebt. Voor het eerste gebruik is het wél nog aangeraden en ook als je kindje een verminderde weerstand heeft of prematuur is, steriliseer je best regelmatig. Wat de verschillende mogelijkheden zijn als je wilt steriliseren vertellen wij je in dit artikel.

Aangepaste adviezen

Vroeger was de regel om na elk gebruik de flessen en speentjes van je baby en jouw afkolfmateriaal te steriliseren. Intussen liet Kind en Gezin enkele jaren geleden weten dat de aanbevelingen aangepast werden. Voor het eerste gebruik wordt steriliseren wél nog aangeraden. Maar hoe gaat dat precies in z’n werk, dat steriliseren?

Eerst reinigen

Bij nieuwe papflessen, (fop)spenen of materiaal van je kolf is het niet nodig, maar in de andere gevallen is het belangrijk dat de spullen die je wilt steriliseren goed schoon zijn. Dat kan in bepaalde gevallen in de afwasmachine, maar met de hand is zeker zo goed. Kies in het laatste geval voor een mild afwasmiddel zonder agressieve ingrediënten. Want je wilt niet dat de plastic fles of de siliconen speen de geur van je afwasmiddel opneemt. Voor het reinigen van de flesjes gebruik je het best een speciale flessenborstel, zodat je ook makkelijk op de bodem en bij de randjes komt. Vaak zit er bij de flessenborstel een klein borsteltje specifiek om speentjes schoon te maken.

Steriliseren op verschillende manieren

Steriliseren kan op verschillende manieren. Kies een methode die voor jou makkelijk is en die bij jouw situatie past. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Met een microgolfovensterilisator

Een magnetronsterilisator is een makkelijke en budgetvriendelijke oplossing. Je plaatst de flessen, spenen of het kolfmateriaal in de bak en voegt de juiste hoeveelheid water toe. Afhankelijk van het vermogen van je microgolfoven duurt het slechts een aantal minuutjes. Hou er rekening mee dat RVS-flessen niet in de magnetron mogen.

Met een stoomsterilisator

Ook in een stoomsterilisator wordt stoom gebruikt om te reinigen. Je hebt geen magnetron nodig, maar uiteraard wel stroom. Het steriliseren in een stoomsterilisator duurt wat langer, meestal zo’n 6 tot 15 minuten.

In kokend water

Moet je niet vaak steriliseren? Dan kan het ook gewoon in een kookpot. Doe voldoende water in de pan zodat alle flesjes goed onder staan en breng het aan de kook. Laat zeker tien minuten koken en voeg eventueel speentjes de laatste drie minuten toe. Giet het water weg en gebruik een tang om de flessen en speentjes voorzichtig op een schone handdoek of een droogrekje te plaatsen. Wees voorzichtig, want de spullen zijn erg warm!

Koud steriliseren

Ook koud steriliseren is een mogelijkheid. Daarvoor koop je speciale tabletten bij de apotheker.

Bronnen: kindengezin.be, blabloom.com, zozwanger.nl

Ook interessant om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content