Redactrice Sara leest: ‘Goed omringd’ van Lynn Geerinck

It takes a village to raise a child, luidt het bekende gezegde. Vroeger mocht je dat letterlijk nemen, maar in onze individualistische maatschappij ziet dat spreekwoordelijke dorp er een beetje anders uit. Welke villages er zoal zijn, dat beschrijft pedagoge Lynn Geerinck in haar boek ‘Goed omringd. It takes a village to raise a child’.

Ik was meteen geprikkeld door het woord ‘village’. Terwijl ik heel even dacht dat we in ons nieuwe thuisland Zweden weinig beroep konden doen op hulp van buitenaf, besefte ik snel dat het dorp waar we nu wonen letterlijk onze village is.

Villages door de jaren heen

In het boek toont Lynn op een fijne en afwisselende manier welke soorten villages of dorpen er bestaan, m.a. w. de mensen waarmee je je omringt die jouw leven en dat van je kinderen beïnvloeden. Ook de evolutie door de jaren heen is erg interessant. In deze individualistische tijden kiezen we ons dorp vooral zelf. Dat gaat van professionele zorgers in de kinderopvang bijvoorbeeld, tot familie en vrienden, maar ook buren. De belangrijkste boodschap is dat zo’n netwerk waar je op kunt terugvallen superbelangrijk is. Een kind grootbrengen is niet niets en dat hoef je zeker niet alleen te doen!

In het boek komen verschillende villages aan bod. Zo’n netwerk is voor iedereen anders en dat maakt het ook interessant. Ben je nogal gesteld op je privacy en doe je de dingen graag op jouw manier, dan ben je misschien eerder gebaat met een beperkte village. Aan het andere uiteinde heb je het verhaal van een cohousingproject, waarin niet enkel ruimtes gedeeld worden, maar waarin iedereen elkaar helpt met de opvoeding van de kinderen.

Vooral de persoonlijke getuigenissen in het boek hebben me erg ontroerd, maar ook geïnspireerd. In de eerste plaats natuurlijk het verhaal van Kaatje en Tim die met hun drie kinderen naar Zweden verhuisden. Herkenbaar! Want naar een ander land verhuizen met je gezin betekent je oude village achterlaten en ergens ander helemaal opnieuw beginnen.

Nieuwe village opbouwen

Vooral die bestaande village achterlaten is niet te onderschatten. Door de beslissing om te verhuizen, ontneem je bepaalde personen het recht om op regelmatige basis fysiek deel uit te maken van je village. Grootouders bijvoorbeeld, die steeds klaarstonden om je bij te staan wat de zorg voor de kinderen betreft. Een keertje oppassen, hen naar de hobby’s brengen of gewoon een luisterend oor bieden. Als je ver weg woont, krijgt hun rol in jouw village een andere invulling.

het dorp is letterlijk onze village geworden

Tegelijkertijd moet je op die nieuwe plek helemaal van nul beginnen en dat is misschien wel het zwaarste en meest onderschatte gedeelte van een emigratie of gewoon een verhuis wat verder weg. Gelukkig kunnen wij persoonlijk op dat vlak onze beide handjes kussen. Wat de school van Stina betreft, zijn we met ons spreekwoordelijk gat in de boter gevallen. En ook de buurt waar we een huis vonden bleek een schot in de roos. In het laatste stukje van onze doodlopende straat wonen enkel mensen van onze leeftijd met kinderen die erg veel aan elkaar hebben. Op die manier is het dorp letterlijk onze village geworden.

Trend: digitale villages

Nog een trend die in het boek van Lynn aan bod komt: de digitale village. Voor mij persoonlijk voelt het niet meteen aan als een vervanging, maar wel een fijne aanvulling.  Daarnaast heb je tegenwoordig ook verschillende digitale dorpen op de sociale media. Facebookgroepen vol gelijkgestemden blijken ideaal als je met een prangende vraag over een specifiek thema zit of gewoon eens een babbel wilt met iemand die exact begrijpt waar je het over hebt.

Durf je village om hulp te vragen

Het boek heeft me vooral geleerd hoe belangrijk zo’n netwerk om je heen is. Tegenwoordig voelen mensen zich verantwoordelijk voor hun eigen keuzes en zijn ze geneigd te denken dat ze hun problemen dan ook zelf moeten oplossen. ‘Ik kies voor een kind’, ‘het is mijn idee om verder weg te gaan wonen’, enzovoort. We vallen anderen niet graag lastig met de moeilijkheden die zo’n keuze met zich meebrengt. Dus laten we er met z’n allen wat meer zijn voor elkaar. Voel je dat iemand het moeilijk heeft maar niet meteen om hulp vraagt, probeer dan op jouw manier je steentje bij te dragen en zo een eerste stapje in de richting van de village te zetten.

Het boek ‘Goed omringd’ bestellen? Dat kan hier.

NOG MEER INTERESSANTE BOEKEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content