Vlaamse kinderbijslag hervormd tot ‘Groeipakket’: wat is er veranderd?

Door -
lifehacks voor ouders Zappy
In ons land krijgen ouders een financiële steun van de overheid, dat noemden we tot voor kort de kinderbijslag. Die is sinds 1 januari 2019 hervormd tot het 'Groeipakket' en dat betekent ook dat enkele zaken zijn veranderd voor gezinnen met kinderen.

De kinderbijslag zoals we het vorige jaren kenden, omvatte onder meer kindergeld, kraamgeld, schoolpremie en toelages voor kinderopvang. Sinds 1 januari 2019 is die financiële steun gebundeld onder een nieuwe naam: het ‘Groeipakket’.

Het ‘Groeipakket’: wat is er veranderd?

Hogere basis

 • De basis van het groeipakket blijft het maandelijkse kindergeld. Voor kinderen, geboren vanaf 2019, is dit opgetrokken tot € 163,20 per maand. Dit bedrag is hetzelfde voor alle kinderen van het gezin.
 • Wie een laag jaarinkomen heeft (onder € 61.200) en een groot gezin (drie kinderen of meer) krijgt wel een extra toeslag van € 61,20 per kind per maand. Een gezin dat minder dan € 30.984 verdient, krijgt al vanaf het eerste kind een toeslag van € 51 per maand.
 • Weeskinderen, pleegkinderen en mindervalide kinderen mogen rekenen op een extra zorgtoeslag.
 • Kersverse ouders krijgen ook een startbedrag van € 1.122, het vroegere kraamgeld. Dit bedrag geldt voor alle kinderen van het gezin en zakt dus niet naarmate er meer kinderen zijn, zoals nu het geval is.

Schoolbonus

 • De schoolpremie bestaat al langer en geeft je een extra steuntje in de rug bij de start van het schooljaar. Je krijgt ze in augustus, samen met de kinderbijslag van de maand juli. De bedragen liepen uiteen van € 20,40 tot € 81,60.
 • De premie heet vanaf 2019 de schoolbonus en zal na de hervorming tussen € 20,40 en € 61,20 liggen, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Kansarme gezinnen krijgen hier bovenop nog een extra schooltoelage.
 • 3- en 4-jarigen die naar school gaan, krijgen in het nieuwe systeem dan weer telkens een eenmalige schoolpremie van € 132,60.
 • De overheid hoopt met deze participatietoeslag meer ouders aan te sporen hun spruit naar school te laten gaan om (taal)achterstand te vermijden.

Kosten voor de crèche

 • Heb je een kindje dat naar een crèche gaat die werkt met inkomensgerelateerde facturen? Dan verandert er niets.
 • Kindjes die verblijven in een crèche die werkt met een vast bedrag, krijgen een financieel duwtje in de rug. Vanaf volgend jaar is er een tegemoetkoming van € 3,23 per opvangdag. Die komt bovenop de kinderbijslag.
 • Iedereen komt hiervoor in aanmerking, niet enkel kansarme gezinnen.
 • Bedoeling? Zo veel mogelijk kinderen in de crèche krijgen, zodat ze op jonge leeftijd al in contact komen met leeftijdsgenootjes. Op die manier wordt de ontwikkeling gestimuleerd én krijgen ouders meer kansen om fulltime kunnen werken.
 • De bedoeling is dat op langere termijn elke crèche inkomensgerelateerd werkt, maar tot dit rond is, hebben ouders dus recht op de tegemoetkoming.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Alle info vind je op groeipakket.be.

Bron: Libelle

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here