Hechtstoornissen

“Wij zullen nooit op een normale band met onze kinderen moeten hopen.” Katrien en Stefaan adopteerden Thomas en Eva, een broer en zusje uit Oekräine. Na de adoptie reageren de kinderen heel vreemd op iedere vorm van affectie .

Thomas heeft woedeaanvallen en driftbuien en door Eva worden ze doodgezwegen. Ten einde raad gaan ze gespecialiseerde hulp zoeken. Dan valt de diagnose; hun kinderen hebben een ernstige hechtingsstoornis.

Ook de Ethiopische Hanna (11) lijdt aan een hechtingsstoornis. "Hanna vraagt absoluut niks. Ze is heel passief, depressief, participeert niet, leeft niet, geniet niet." En toch, de eerste jaren bij haar pleegouders Gerty en Matty leek ze zich goed aan te passen. Maar zodra er een band met haar pleegouders ontstaat, keert ze zich van hen af. "Na haar dansje op het schoolfeest, wou ik haar knuffelen", vertelt Matty, "maar haar reactie was: 'neen, niet knuffelen , papa'."

Jo Voets, pedagogisch directeur van het observatie- en behandelingscentrum Bethanië, is al jaren gespecialiseerd in hechtingsstoornissen. "Een hechtingsstoornis ontstaat wanneer een kind in zijn eerste levensjaren onvoldoende affectie en zorg heeft gekregen. Dat kind zal altijd een basiswantrouwen koesteren tegenover de buitenwereld."

Op één kan je donderdag 5 mei 2011 deze reportage bekijken. Reportage: Thomas Ortegat-Traen, Stefan De Bouver en Koen Van Den Bril

Partner Content