©GettyImages

Help, mijn baby begint te kruipen!

Kruipen is een belangrijke fase in de ontwikkeling van je baby. Vooraleer hij dat kan, moet je baby al heel wat andere vaardigheden hebben geleerd. Pas dan is hij klaar om al kruipend de wereld te gaan verkennen. 🙂

Wanneer is je kindje klaar om te kruipen?

Als je baby de volgende vaardigheden heeft, is hij ‘kruipklaar’:

  • Vier zintuigen zijn essentieel: voelen, horen, ruiken en zien. Anders zou hij immers overal tegenaan botsen.
  • Daarnaast moet je kind ook het hoofd van de grond kunnen heffen,
  • zich actief kunnen omrollen,
  • in staat zijn te zitten
  • en vlot handen en voeten kunnen gebruiken.

Al deze vaardigheden ontwikkelt je kind in de eerste negen maanden.

Ook nog belangrijk om te kunnen kruipen:

  • het kunnen bewaren van het evenwicht en de ontwikkeling van de armspieren. Je kunt het evenwichtsgevoel van je kind testen door hem zachtjes omver te duwen terwijl hij kruipt. Indien de armspieren al goed ontwikkeld zijn, zal je kind zich met een arm opvangen. Vaak zijn de armspieren van een baby van 9 maanden nog niet voldoende ontwikkeld om reeds vlot te kunnen kruipen.

Spieren stimuleren

Uiteraard mag je de ontwikkeling van je kind nooit forceren. Wel kan je de spierontwikkeling zachtjes stimuleren. Vanaf een maand of vijf kan je hem met een zachte duw doen omrollen. Daarnaast kan je je kind houdingen laten aannemen die ook zonder jouw ondersteuning mogelijk zijn (zitten, af en toe heel even op je schoot staan,…). Zo oefen je de spieren van je kind terwijl hij zich vermaakt. Let wel, het moment waarop kinderen beginnen te kruipen verschilt van kind tot kind. Je hoeft je dus geen zorgen te maken indien je baby van 9 maanden nog niet aan kruipen toe is.

Hoe gaat het kruipen precies in zijn werk?

Achteruit kruipen

Zodra de armen en de benen van je baby sterk genoeg zijn, kan je baby trachten vooruit te komen door zich met handen en voeten van de grond af te zetten. De ontwikkeling van een baby gaat steeds van top tot teen, zodat de armspieren meestal vroeger ontwikkeld zijn dan de beenspieren. Daarom zal je baby waarschijnlijk enkel op de armen steunen. Hierdoor kruipt je baby achteruit, met de buik tegen de grond. Dit kan hem enorm frustreren, zeker als hij een doel voor ogen heeft en naar een bal of knuffel wil kruipen.

En stilaan vooruit

Maar je baby zal niet opgeven en voortdurend proberen om vooruit te komen. Daardoor worden de beenspieren van je baby geleidelijk aan sterker. Na een poosje zal je kind zich met handen en knieën afzetten en met de buik over de grond schuiven. Je baby schuift vooruit met kromme armpjes en gebalde vuistjes. Stilaan worden de armen meer gestrekt, gaan de handen meer open en kan je kind de vingers spreiden. Het duurt dan niet lang meer voor je kind perfect vooruit kan kruipen.

Kruipen en de vele variaties

Op het kruipen zijn er vele variaties:

  • De meeste kinderen kruipen symmetrisch, in ‘kruipgang’. Dit betekent dat ze tegelijkertijd hun rechterhand en hun linkerbeen naar voren zetten, gevolgd door hun linkerhand en rechterbeen.
  • Sommige baby’s kruipen op een asymmetrische manier: ze bewegen zich met slechts één hand en één voet vooruit.
  • Andere baby’s bereiken dan weer hun doel door op de billen te schuiven.

Het voordeel bij het symmetrisch kruipen is dat de rugspieren aan weerszijden van de wervelkolom goed ontwikkeld worden. Dit draagt bij tot de ontwikkeling van een rechte rug, waardoor de baby later minder kans op rugklachten heeft.

Kruipen: een cruciale fase

De kruipfase gaat vooraf aan de loopfase. Door te kruipen leert je baby armen en benen gebruiken en zijn bewegingen coördineren. Eens je kind flink kruipt, zal hij dit misschien zelfs op handen en voeten gaan doen.

Stilaan zal hij zich vanuit kruiphouding verder oprichten. Je baby trekt zich dan op aan een tafel of een stoel. Weldra staat hij op zijn voeten, en breekt er een nieuwe fase aan: de loopfase!

Meer weten over je baby’s ontwikkeling:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content