Getty Images

Heeft je kindje een lievelingsknuffel? Dit is het voordeel

Soms is het een beer, soms is het een olifant of muis, en soms is het zelfs een eenvoudig doekje. Op het moment dat je kind een lievelingsknuffel heeft uitgekozen, lijkt het wel alsof je er een gezinslid bij krijgt. Maar zo’n zachte vriend heeft ook wel echt z’n nut. Onze experte legt uit.

Wie wordt de lievelingsknuffel?

Uit de grote stapel knuffels die je kind tot zijn beschikking heeft, kiest hij er eentje uit. Dat kun je meestal niet sturen, maar soms blijft een kind gehecht aan het knuffeldoekje dat je hem sinds z’n geboorte hebt toevertrouwd.

Meestal is de favoriete knuffel van je kind lekker zacht. Het allerzachtste plekje wordt zo intensief geknuffeld dat het al snel tot op de draad versleten is. De knuffel die je peuter overal mee naartoe sleept, ziet er waarschijnlijk dus een beetje smoezelig uit.

Voor je kind is dat niet belangrijk. Wat telt, is de geur. Daarom kan je kind ontroostbaar zijn als de knuffel gewassen is. Maar na een tijdje is het knuffelbeest zo vertrouwd, dat de geur (gelukkig) niet meer essentieel is.

Troost

Sommige kinderen hebben een hechte band met hun knuffel. Anderen springen nonchalanter om met hun troetels. Hoe dat precies komt, is niet geweten.

Peuters zijn soms zo gehecht aan hun knuffel dat ze niet meer zonder kunnen. Die afhankelijkheid is geen probleem; meestal groeien kleuters er vanzelf uit. Een goed moment om te leren dat de knuffel niet overal mee naartoe kan, is wanneer je kind naar de kleuterschool gaat. Op sommige kleuterscholen is het wel oké als je kindje z’n knuffel meeneemt in de slaapzaal tijdens het dutjesmoment.

Katrien Manderveld, opvoeddeskundige, legt uit: “Knuffels zijn een soort van vervangmama. Voor peuters vormen ze een bruggetje naar de veilige moederschoot, wanneer ze zich alleen voelen en troost nodig hebben.”

Vaak zijn knuffels ook een essentieel deel van het avondritueel: veel kindjes weigeren om naar bed te gaan zonder hun troeteldier. De knuffel biedt ook ‘s nachts vertrouwen: als je kindje midden in de nacht wakker wordt, is de kans groot dat hij snel getroost als hij z’n knuffel terugvindt in bed.

Tip van de redactie

Wanneer je een knuffel(doekje) voor je kind kiest, koop je best verschillende stuks. Zo heb je er heel wat op reserve. Bovendien kun je ze verdelen tussen de plekken waar je kleintje vaak vertoeft, zoals bij oma en opa, de crèche, bij meter of peter …

Extra tip: gebruik een roulatiesysteem waarbij je de knuffels telkens laat doorschuiven van ‘woonplaats’, zodat al de knuffels gelijktijdig verslijten. Was ze ook van in het begin regelmatig; zo raakt je kind gehecht aan de geur van het wasmiddel en niet aan de geur van de knuffel zélf.

Bron: Vitaya Magazine

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content